Gazebos-baldakiner: typer og designalternativer

Sommerhytter er et stort og fascinerende tema som ikke bare inkluderer forstadsbygging, men også landskapsdesign. Og dette er ikke overraskende, fordi lysthuset er et behagelig hvilested for familie og venner, en mulighet til å slappe av etter å ha jobbet i hagen, for å gjemme seg for den brennende sommersolen. En av de vanligste typene slike sommerhytter er et baldakin lysthus. Relativt enkle i utførelse, lysthus-kalesjer har sin egen klassifisering og er svært populære for sin funksjonalitet med et minimum av byggekostnader.

Særegenheter

Gazebos fungerer som en dekorasjon av stedet og er som regel en fortsettelse av stilensemblet til alle bygninger og hagemøbler. På grunn av forskjellige typer, design og utførelsesmaterialer, har hver eier muligheten til å velge et unikt alternativ som er best egnet for smak og lommebok.

Hovedforskjellen mellom et baldakin og et fullverdig lysthus er fraværet av vegger, brystninger og en inngang.. Ofte er fortelt lysthus lette og trenger ikke å skape et solid fundament. En slik åpen konstruksjon består av vertikale søyler som taket holdes på. Skur ser mer “luftige” ut sammenlignet med monumentale lysthus, belaster ikke landskapsdesign, og besparelser på bygningsmaterialer gir et nytt pluss til statskassen med fordeler ved denne typen bygninger. La oss se nærmere på typer og alternativer for å bygge lysthus, kalesjer.

Varianter

Suspenderte strukturer kan løsnes eller del av en annen struktur.

 • Frittstående inkluderer hengslede telt, grillområder, pergolaer.
 • Vedlagte lysthus kan tjene som en åpen veranda i nærheten av huset eller badet. I dette tilfellet, under en baldakin, kan du utstyre ikke bare et rekreasjonsområde, men også et sommerkjøkken og i nærheten av badehuset – et sted for et lite basseng eller boblebad.

  Ved designfunksjoner kan kalesjer være prefabrikkerte (mobile) eller stasjonære.

  • Stasjonære lysthus er mer holdbare, de er bygget av slitesterke materialer som tåler nedbør året rundt.
  • Mobilstrukturer kan kjøpes ferdig, det er ikke vanskelig å montere dem. På slutten av sesongen blir de flyttet til huset eller vaskerommet, sammen med alle hagemøblene..

  Tak

  Hovedfokuset i den hengslede strukturen er taket.

  Belegningsmaterialet må være holdbart, beskytte mot regn og sol, men takets geometri kan velges for enhver smak:

  • Rett. Et flatt tak eller strukket markise er det enkleste baldakinalternativet hvis du raskt må ordne et midlertidig hvil- eller spisested. Ved langvarig bruk har den imidlertid sine ulemper – nedbør vil samle seg på en flat overflate, noe som vil føre til at den faller eller brytes..
  • Enkelt eller gavlkonstruksjon. Dette alternativet er mer egnet for langvarig bruk av lysthuset – vannet vil ikke henge på taket. En-skråninger ser bra ut som utvidelser til et hus eller et badehus, og gavlene gir utseendet til et pent hus.
  • Halvsirkelformet eller buet. Nylig har denne formen for taktekking blitt mer og mer populær – den maksimerer plassen og beskytter mot solens stråler. Takket være moderne materialer (vanntette tekstiler eller polykarbonat), kan du lage en kuppelplate med egne hender.

  Materialer

  Materialet i lysthuset vil i stor grad avhenge av den generelle stilen på sommerhuset.

  Men hvis landskapsdesignen tillater det, kan kalesjen bygges av rimelig eller tilgjengelig materiale.

  • Som regel er støttestolper laget av trebjelker, metallstenger eller sement-asbestrør med liten diameter. I noen tilfeller blir mursteinsøyler reist for stasjonære lysthus, men dette alternativet er mer arbeidskrevende og kostbart. De listede materialene er sterke nok til å bære takets vekt..
  • For konstruksjon av en baldakin brukes vanntette markiser (presenning, polyester), tre-, plast- eller metalltak på rammen.

  Design

  I dag er det lysthusmarkiser i forskjellige former og design som er det beste alternativet for å organisere et hvilested. Den mest populære av dem kombinerer funksjonalitet – beskyttelse mot nedbør og sollys og estetiske kvaliteter – en baldakin kan bli en individuell funksjon på nettstedet ditt.

  • Pergola. En ekte hagedekorasjon, en støtte for klatreplanter og et koselig hvilested. Selve navnet er oversatt fra italiensk som “baldakin” eller “forlengelse”. Strukturen har lenge blitt brukt til å vedlikeholde vinstokker og skape et skyggefullt område i italienske solrike hager. Strukturen er laget av søyler eller søyler med en kuppelformet eller flat ramme.

  En klassisk pergola er en konstruksjon av gjentagende deler av rammen, forbundet med tverrgående bjelker og flettet sammen med tette plantestammer. Materialet for å lage en pergola kan være absolutt alt, det viktigste er at rammen tåler vekten av vevingsranken. Planter velges ut fra klimaets preferanser og egenskaper – klatreroser, vinstokker, humle, ville druer, clematis. Pergolaen kan være en frittstående struktur, eller den kan ligge ved siden av den sentrale delen av huset og tjene som et skyggelagt lysthus.

  • Marquise. En annen fremmed oppfinnelse designet for å beskytte forskjellige utendørsgjenstander mot regn og varme. Denne baldakinstrukturen har ikke søyler, men støttes av en fast ramme. Den største fordelen med forteltet er foldemekanismen. Slike markiser krever ikke demontering; de kan brettes eller vrides mekanisk eller automatisk..

  For forteltet brukes akryl- eller polyesterstoff i forskjellige tykkelser og farger. Stoffet har gode vannavvisende og reflekterende egenskaper, på grunn av det beholder et presentabelt utseende og holdbarhet i lang tid.

  • BBQ kalesje. Det er en pålitelig beskyttelse mot regn for grillen. Slike markiser, med all strukturens letthet, krever visse finesser i konstruksjonen. De må være motstandsdyktige og brannsikre.

  Som regel ligger grillområdet borte fra trekonstruksjoner og har en betong eller et annet solid fundament. En baldakin for en plattform for en grill er best tenkt på forhånd, selv på tidspunktet for å helle fundamentet, slik at det er mulig å fikse støttepilarene godt.

  • Telt. Den attraktive formen på dette designet er etterspurt blant eiere av store åpne områder. Teltet er basert på en solid ramme laget av metallstenger eller trebjelker, har en trekantet eller kuplet topp laget av forskjellige typer vanntett lerret. Ofte brukes tyll eller tykt stoff for å dekorere telt for å beskytte mot sol og insekter. Stoffet er tilpasset takets farge, og i tilbaketrukket posisjon festes det til støttepostene med bånd eller gardinklemmer.

  Den resulterende strukturen ligner et pittoresk orientalsk telt og fungerer som en dekorasjon for hele hageområdet. Den stasjonære rammen og det solide taket må ikke fjernes på slutten av sesongen, og gardinene og myggsikringen fjernes og lagres til neste vår..

  • Paviljong. Denne lette strukturen kan kalles en slags telt med den eneste forskjellen at paviljongene har et stort torg, de brukes som mobile strukturer for å ta imot et stort antall mennesker under feiringer og piknik. Paviljongens kropp er laget av tynne metall- eller plaststenger, markisen er laget av gummiert stoff eller gjennomsiktig polyetylenklut. Paviljonger kan ha stoff- eller oljedukbarrierer på beltehøyde, myggnett eller vindusåpninger. Utfolder seg enkelt og stuper seg vekk etter at feiringen er over.

  Setevalg

  For at strukturen skal se positivt ut på stedet, og også kunne tilby maksimal beskyttelsesfunksjoner, du må velge riktig sted.

  • Lysthusene festet til huset eller badehuset har sine egne egenskaper og fordeler. Bygningens vegg vil på en pålitelig måte beskytte innbyggerne mot vindkast, og hvis du arrangerer et terrasseområde under en baldakin, kan du gå barbeint fra huset til sommerkjøkkenet eller hvilestedet. Men hvis døråpningen til et hus eller bad hviler mot et gjerde, uthus, verksteder eller garasjer, er det verdt å vurdere frittstående lysthus med et mer attraktivt landskapspanorama.
  • Det beste alternativet for et frittstående lysthus vil være en liten ås på stedet, hvorfra du kan se en dam, blomsterbed eller et naturlig landskap, hvis stedet ligger i utkanten. Det vil ikke være overflødig å bestemme kardinalpunktene, slik at baldakinen ved middagstid og om kvelden kan dekke så mye som mulig fra den brennende solen. Den rådende vindretningen er også viktig. I disse tilfellene vil de nærliggende trærne hjelpe, de vil bli en hekk og en ekstra dekorasjon for lysthuset..

  Vi bygger med egne hender

  Hvis ønskelig og noen konstruksjonsevner, kan et baldakin lysthus lages med egne hender, uten å ty til hjelp fra spesialister eller kjøpe dyre materialalternativer. Byggingen foregår i flere enkle faser, tar litt tid og hvis du har et verktøy og den nødvendige mengden materialer, vil du kunne bli eier av et fint sted for en sommerhus om kvelden.

  • Støttestøtter er installert på et rengjort, flatt område. For å gjøre dette er det nødvendig å fjerne det øverste laget av jorden, fjerne soden. Området er dekket med sand eller grus, jevnet med en rake.
  • Etter det blir minst fire støttesøyler gravd langs omkretsen av stedet. Jo større baldakin, desto flere søyler vil være nødvendig for å holde godt i taket eller markisen. Den optimale avstanden mellom stolpene varierer fra halvannen til to meter. Som materiale brukes en trebjelke, metallstenger eller sement-asbestrør med liten diameter. For bedre stabilitet kan støtten fylles med sementmørtel, så vil lysthuset ditt ikke være redd for vintervind og snøfall.
  • Støttebjelkene (rammen) for gardinen velges avhengig av taktekking. Selvfølgelig, jo tyngre takmaterialet er, desto sterkere skal gulvene være. Dette gjelder takstein, skifer og tregulv. Av denne grunn brukes tungt takmateriale sjelden i konstruksjonen av lysthus..
  • Det moderne markedet tilbyr en enorm mengde lette kvalitetsmaterialer for kalesjen som ikke vil tynge strukturen: polykarbonat, polyester lerret, presenning. Hvis lysthuset er laget i miljø- eller etnostiler, kan rotting eller siv brukes til å lage et tak.

  Designtips

  For at hvilestedet skal være behagelig og harmonisk, bør du også ta vare på det interne arrangementet. Spesielt å tenke over og legge gulvbelegget, for det er ikke veldig hyggelig å gå på bakken og sand i regnvær. Gulvet kan være vanlige gulvfliser, et tett lag med grus eller et dekk av tre.

        Møbler for et åpent lysthus velges best fra materialer som er motstandsdyktige mot atmosfærisk nedbør.. Det kan være et spisesett laget av lys plast, tremøbler, en gyngestol i rotting, solsenger. Klatreplanter, flerfargede puter, gulv eller hengende blomsterpotter med blomster brukes som dekor..

        En liten videoanmeldelse om et enkelt gjør-det-selv-skur på gårdsplassen venter på deg nedenfor..