Fliser til ovnen: typer og design

Fliser kan være en utmerket dekorasjon for en komfyr eller peis i et privat hus: moderne designalternativer lar disse dekorative flisene passe inn i ethvert interiør. Hvis du tenker på en interessant innredning, bør du definitivt vurdere flisene – forskjellige modeller vil overraske deg. I tillegg kan du til og med lage slike smykker med egne hender. I denne artikkelen finner du detaljerte beskrivelser av forskjellige fliser og moderne interiørløsninger..

Hva det er?

Fliser er de tradisjonelle dekorative flisene laget av leire som ble brukt til å dekorere ovner. Antikk kunst gjorde det mulig å lage unike fargede fliser med en spesiell teknologi som lar deg jevnt fordele ovnens varme og senke nedkjølingshastigheten. Oftest er flisene malt og preget, men du kan bare finne glatte modeller med maleri eller monokromatiske modeller med relieff.

En romovn i et moderne hus, belagt med fliser, kan se stilig og interessant ut. En lignende ovn kalles også nederlandsk. Nå tilbyr produsenter fliser med de mest uvanlige designene: du kan velge modeller med et tradisjonelt mønster eller moderne stiliserte produkter..

Fliser kan brukes til å dekke hele ovnen eller kombinere dem med vanlige keramiske fliser og murstein.. Bruken av fliser i innredningen har følgende fordeler:

 • Slik dekorasjon vil gi ovnen eller peisen et vakkert, særegent utseende, og vil diversifisere interiøret. Hvis det virker som om innredningen i huset er for enkel og kjedelig, vil dekorative fliser bidra til å diversifisere den betydelig..
 • Vanligvis er det komfyren som er det semantiske sentrum av rommet. I et interiørprosjekt bør det semantiske senteret umiddelbart skille seg ut og tiltrekke seg oppmerksomhet. Det er denne effekten som lyse fliser vil tillate å oppnå..
 • De fleste av disse flisene er belagt med blanke emaljer eller lakker. Dette er et veldig slitesterkt belegg som vil vare veldig lenge..
 • Den blanke overflaten på flisene vil gjøre det lettere å rengjøre rommet: på slike fliser samler det seg praktisk talt ikke støv, i motsetning til murstein, kunststein eller matte keramiske fliser.
 • Fliser er laget med en spesiell teknologi, takket være at de beholder ovnens varme lenger..

Særegenheter

Til tross for at tradisjonelle dekorative fliser tidligere ble laget for hånd, er de fleste nå laget av maskinproduksjon, og håndlagde modeller kan bare kjøpes i utvalgte verksteder til ganske høye priser. Flisene er imidlertid forskjellige fra vanlige fliser.. De har følgende karakteristiske trekk:

 • Fliser er mindre enn standard fliser. Tradisjonelt var fliser omtrent 2/3 mindre og litt langstrakte. I dag er mange modeller laget på størrelse med 1/4 av de vanlige keramiske flisene, slik at disse produktene enkelt kan kombineres når de dekoreres. Imidlertid er det fliser i forskjellige former og størrelser som er brettet til en mosaikk..
 • Fliser har vanligvis en lettelse. Ofte er den plassert i samme avlastningsramme på flisen. Denne innredningen gir inntrykk av et lite bilde på hver flis..
 • Fliser er et slående dekorativt element. I moderne sett kombineres fargerike malte alternativer ofte med mer beherskete produkter, for ikke å overbelaste ovnens design. Men hvis du dekorerer et rom i tradisjonell russisk stil, kan fengende elementer over hele overflaten også være passende..

Luft mellomrom

Alle tradisjonelle fliser har en rump – en fordypning på baksiden, som minner om en rektangulær bolle, laget av samme keramikk. Slike fordypninger i hver flis lar deg lage et luftgap mellom selve ovnen og flisens ytre overflate.. På grunn av opphopning av luft vil en slik ovn forbli varm lenger og avgi varme.. I tillegg tillater luft den mest jevn oppvarming..

De fleste moderne fliser har også en lignende rorkult, og hvis du velger en kledning til en komfyr, bør du vurdere akkurat slike produkter..

Visninger

Komfyrfliser er veldig forskjellige: med et enkelt mønster eller komplekst maleri, rundt eller rektangulært. Hvis du skal dekorere ildstedet ditt med dem, er det først og fremst verdt å bestemme seg for ønsket design. Vurder følgende alternativer for tradisjonelt maleri:

 • Russiske tradisjonelle fliser inneholder hovedsakelig blomster- og blomsterornamenter. I dag er produkter malt under Khokhloma populære, selv om et slikt fargevalg var mer typisk for kjøkkenredskaper. Khokhloma kan vellykket passe inn i russisk stil i interiøret, og det kan også bli en interessant aksent i et eklektisk og til og med moderne interiør. Hvis du kombinerer slike fliser til en peis med høyteknologiske elementer, kan du lage en veldig uvanlig design..
 • For den russiske komfyren var fliser med Gzhel -dekor karakteristisk – dette er hvite relieffliser med enkle blå ornamenter. Slik kledning vil også se bra ut i nesten alle typer interiør. Videre er det Gzhel, på grunn av sin utsøkte lakoniske design, som passer perfekt inn i klassisk stil og barokk. Motivene som er avbildet på bildene av slike produkter er veldig forskjellige: det kan ikke bare være blomster, men også fugler, hus, landskap og bilder av mennesker. Gzhel brukes ofte i kombinasjon med vanlige fliser – hjørnefliser kan være egnet for dette..

 • Nederlandsk fliser har også et hvitt og blått fargevalg.. Samtidig kjennetegnes slike fliser med komplekse malerier – de skildrer ikke bare upretensiøse ornamenter, men hele scener fra hverdagen, malt med en tynn pensel. Slike fliser er gjort helt glatte, slik at ingenting distraherer betrakteren fra å male. Svært ofte skildrer nederlandske fliser havet og skip, kjæledyr, bønder på jobb eller riddere. Slike fliser passer perfekt inn i interiøret i skandinavisk stil..
 • Fliser med italiensk innredning er glasset veldig selektivt – Ofte blir ubehandlede områder med rød leire bevisst igjen på dem. Ellers er fargespekteret hovedsakelig varmt – oliven, gule, røde og lyse blå toner er karakteristiske. Mønstrene på italienske fliser er vanligvis veldig minimalistiske: ofte er det ganske enkelt en stor blomst i midten. Imidlertid kan du finne mer uvanlige alternativer – for eksempel bilder av grener med frukt eller portretter av mennesker i bunader..

 • Fliser med engelsk design egnet for klassisk og nyklassisk stil. Dette er ganske behersket fliser – hovedfargen er hvit, og maleriet kan inneholde brun, terrakotta og blå. Oftest er dette glatte modeller, men noen ganger kan du finne produkter med en liten lettelse. Disse flisene brukes oftest til å skildre landlige landskap..
 • Fliser med orientalsk design kan brukes til kledning av en støpejernsovn. Fargeskjemaet er behersket og overveiende mørkt: smaragd, blå og brun brukes aktivt. Samtidig preges slike produkter av komplekse lettelser og uventede tomter. Svært ofte er scener med krig og jakt avbildet, og du kan også finne forskjellige produkter med mytiske skapninger. Slike uvanlige fliser kan bli et uvanlig dekorativt element i ethvert interiør..

Design

Nå brukes fliser til å dekorere ovner i private hus eller på landet, samt dekorative elektriske peiser i leiligheter. Det er veldig viktig at flisene passer harmonisk inn i utformingen av hele rommet. Den enkleste måten å gjøre dette på er hvis du skal sette opp et nytt hjem og tenke gjennom hele designprosjektet. Hvis du allerede har fullført og møblert rommet, og deretter bestemte deg for å dekke peisen med fliser, vil det være vanskeligere å velge de riktige alternativene..

Det er mange faktorer å vurdere: størrelsen og utformingen av rommet, fargeskjemaet på finishen, møbelmaterialet og tilbehør..

Noen ganger har private hus flere rom, og noen ganger er de åpne områder uten fysiske grenser, bare delt visuelt. På en eller annen måte er størrelsen på rommet der ovnen eller peisen din ligger veldig viktig.. Hvis rommet er lite, anbefales det hovedsakelig å velge lyse fliser som har litt forskjellig tone..

Hvis rommet er romslig, kan du også velge mørke og lyse alternativer eller spille på kontraster, kombinere flere mettede nyanser.

Uansett hvilken dekorasjon du gjør i ditt hjem, rom eller leilighet, er det viktig å huske at dekorasjon er grunnlaget for interiøret, og komfyren er den mest fremtredende detaljen. I tilfelle du har valgt en enkel finish, for eksempel maling av vegger eller murverk, vil nesten alle fliser organisk se ut som en foring på en ovn på grunn av et maleri. Hvis du har lyst, interessant tapet, bør fliser kontrastere dem og skille seg ut mot bakgrunnen..

Apropos forskjellige materialer, dekorative keramiske fliser dekket med blank glasur er perfekte for nesten alle andre teksturer. I interiøret, sammen med dem, kan du bruke et stort utvalg av naturlig, malt eller lakkert tre, murstein og stein, metallbelegg, glass, tekstiler og plast. Imidlertid bør du ikke kombinere alle disse materialene samtidig, spesielt hvis du har liten plass. Det er bedre å velge to eller tre materialer som hovedalternativer..

I tillegg, Husk at hvis du velger fargerike, merkbare fliser, bør du ikke kombinere dem med glassmalerier eller utskåret tre. Møbler og dekorasjoner bør være diskrete nok til ikke å konkurrere med innredningen på ovnen, men bare for å understreke det..

Hvis du har et ganske moderne interiør, og du ikke er sikker på at kakkelovnen passer harmonisk inn i det, kan det være verdt å støtte den ekstravagante innredningen med andre lignende dekorasjoner i interiøret..

For eksempel kan du plassere flere fliser på et vindu eller i et kjøkken. Dette vil bringe et enkelt ensemble inn i hele rommet. I tillegg kan du diversifisere interiøret med annet tilbehør, for eksempel plassere keramiske vaser på åpne hyller eller kjøkkenutstyr for å matche fargen på dekorative fliser på komfyren..

Produksjonsteknologi

Til tross for at flisene i dag ofte er laget på fabrikker med maskin, ble de tradisjonelle dekorative flisene til ovnen opprinnelig laget for hånd. I tillegg er de enkle å lage med egne hender – for dette trenger du bare leire, plasticine, gips og glasur, som selges i kunstbutikker og supermarkeder for hobbyer og kreativitet. Det eneste problemet er fyring, da dette krever en dempeovn med høye temperaturer. Imidlertid har nesten hver by nå verksteder som tilbyr tjenester for avfyring av produkter..

Fliseproduksjonsteknologien er som følger:

 • Først må det ønskede alternativet være skulpturelt av skulpturell plasticine. Den er tett nok og vil holde formen godt. Bruk linjalen til å lage flisen den størrelsen du ønsker..
 • Du må finne en liten plastform eller en tett boks, hell gips i den, og legg deretter flisen i den og vent til den tørker..
 • Etter det fjernes plasticinen fra gipsformen..
 • I stedet for plasticine legges leire i formen for å gi den ønsket form. Med denne formen kan du lage mange av de samme flisene: Bare legg leiren i formen, vent på at den tørker i luften, fjern flisene og legg ny leire i formen igjen..
 • Husk å forme en rorkult på baksiden av hver flis for å skape et luftgap og festes til ovnen..
 • Ferdige produkter må brennes.
 • Brente produkter er dekket med fargede glasurer. Du kan bruke alle farger som passer ditt interiør.
 • Etter maling er produktene klare. Det gjenstår å brette dem i ønsket sekvens og revet ovnsfasaden med dem..

Vakre eksempler i interiøret

Hvis du tenker på å dekorere en ovn med fliser, er det viktig å velge den mest passende løsningen for ditt interiør.. Vurder følgende dekorative eksempler fra den virkelige verden for å inspirere til ditt eget designprosjekt:

 • En tradisjonell komfyr med komfyrbenk i russisk stil kan kombineres perfekt med tre i interiøret. Svært ofte brukes lyse fliser i det indre av trehus fra en bar. På grunn av enkelheten i etterbehandling av gulv og vegger, ser komfyren, helt foret med fengende fliser, spesielt elegant og original ut.
 • For å dekorere en peis i et nyklassisistisk interiør, kan du bruke stilige og behersket engelske fliser. De vil utsøkt fremheve ildstedet ditt og vil ikke være uenige med resten av interiørelementene..
 • For møbler i jugendstil kan orientalske fliser med komplekse mønstre være ypperlige. De vil sikkert bli høydepunktet i et slikt interiør..

I videoen nedenfor kan du se prosessen med å dekorere ovnen med fliser..