Finesser i utformingen av badstuen i leiligheten

Finesser i utformingen av badstuen i leiligheten

Alle har lenge kjent fordelene med å besøke badstuer og bad. I dag har det blitt mulig å utstyre et dampbad i et boligområde. Du kan kjøpe en ferdig struktur eller utstyre badstuen selv.

Vi vil vurdere detaljene i å dekorere en badstue i en leilighet mer detaljert i denne artikkelen..

Særegenheter

Et besøk i badstuen har en gunstig effekt på hele kroppen. Nå har det blitt mulig å besøke damprommet uten å forlate hjemmet. Du kan utstyre en badstue rett i leiligheten, hvis selvfølgelig ledig plass tillater det.

Installasjon av slike konstruksjoner i en boligbygning i en bygård er ikke forbudt av noen lovbestemmelser og er helt lovlig. men installasjon av badstue må koordineres med en rekke offentlige etater.

De store rommene kan utstyres med en badstue med en total kapasitet på to personer. I små rom er det mulig å installere bare små strukturer for en person.

Et dampbad i et boligområde, uansett hvilke dimensjoner det har, er en forseglet glassinstallasjon som ligner en hytte i form. Det må være sitteplasser i badstuen.. Hvis strukturen er stor, er hyllene utstyrt med den..

Installasjonen drives av strøm. Lufttemperaturen kan justeres ved å heve den til ønsket grad og stoppe oppvarmingen.

Fordelene ved å ta vannprosedyrer i en hytte er ikke mindre enn fordelene med å besøke en vanlig badstue..

Fordeler og ulemper

Hjemmebadstuer blir stadig mer populære på grunn av en rekke betydelige fordeler.

La oss vurdere de viktigste fordelene med slike konstruksjoner:

 • For badstueelskere vil installasjon av et lignende design i en leilighet spare tid og penger på å besøke offentlige damprom..
 • De fleste modeller av varmeutstyr for hjemmepar har fjernkontroll. Ved hjelp av fjernkontrollen kan du justere oppvarmingshastigheten og temperaturen i damprommet.
 • Det infrarøde damprommet krever ikke store utgifter til elektrisk energi.
 • Regelmessige besøk på dampbadet har en gunstig effekt på kroppen. De eneste unntakene er tilfeller der det av helsemessige årsaker er kontraindisert for en person å besøke badstuen..

Hjemmebadstuer har også visse ulemper.. La oss markere ulempene med slike design:

 • Modeller av god kvalitet er ganske dyre, og det er ikke alltid mulig å lage badstue selv..
 • Ikke alle leilighetene har plass til dampbad. Den avgjørende faktoren i dette tilfellet er området i rommet.
 • Ikke alle mennesker kan besøke badstuen. Alvorlige sykdommer knyttet til det kardiovaskulære systemet eller onkologi er grunnlaget for en fullstendig avvisning av vannprosedyrer i dampbadet.

Prosjekter

Utformingen av en hjemmestudio avhenger først og fremst av ledig plass i rommet. Nå kan du kjøpe ferdige strukturer i forskjellige former og størrelser, eller du kan lage en hytte selv. Når det gjelder plasseringen av badstuen, da oftest er hytter installert på bad. men plasseringsalternativer som en balkong eller et pantry er også akseptable.

I en treroms leilighet kan du utstyre et separat rom som dampbad. Når det gjelder private hus, er det mye lettere å finne et sted å plassere et dampbad her..

Kjellere eller loft kan brukes her..

Plasseringen av en badstue i et rom avhenger i stor grad av utformingen av rommet. Blant de ferdige konstruksjonene finner du både hjørne- og veggmonterte hytter. I visse tilfeller vil det være mer hensiktsmessig å lage et dampbad selv..

I henhold til forskriftene for utformingen av disse strukturene, bør badstuområdet ikke overstige 24 m³. Minste areal på damprommet er 1 m3³. Den optimale førerhøyden er to meter. Unntak kan bare gjøres med mini-fat..

Når du installerer en hjemmestudio, som er utstyrt med en dampgenerator eller en elektrisk ovn, er det nødvendig å huske på ventilasjon. Slike strukturer er ikke installert nær veggen, men med et gap på minst 20 millimeter..

I tillegg til ventilasjon er det viktig å ta vare på varmeisolasjon og elektriske ledninger av høy kvalitet. Mineralull brukes oftest som varmeapparat. Termisk isolasjonsmateriale av høy kvalitet vil spare strøm for oppvarming av badstuen og vil holde varmen i hytta lenge.

En separat kabel dekket med et termisk beskyttelseslag må brukes for de elektriske ledningene.. Ledningen trekkes langs gulvet i damprommet og ledes til det elektriske panelet.

Materialer

Hjemmebadstuer er oftest laget av tre. For å sikre pålitelig tetning av førerhuset brukes glass til produksjon av førerhusdører. Dusjkabiner med dampromfunksjon er laget av plast med høy styrke og glass. Tønneformede strukturer er for det meste laget av sedertre..

Et hjemmedampbad kan gjøres uten store problemer med egne hender. Et viktig trinn i produksjonen av en badstue er riktig valg av materialer.. Fliser er perfekte for etterbehandling av gulvet., som er lagt på et forhåndsutstyrt infrarødt varmt deksel.

Tregulv anbefales ikke.

Rammen, dreiebenk, utvendig og innvendig kledning, samt hyller må være av tre av høy kvalitet. Ikke glem dampsperre. Spesiell pergament kan brukes som dampsperre. For varmeisolering av strukturens vegger er mineralull godt egnet.

Angående tre, må materialet behandles med en spesiell antiseptisk og brannbestandig sammensetning. Ikke alle treslag er egnet for å lage en badstue. Det mest passende alternativet er lind, en verdifull afrikansk art av abash og ospetre..

Hver tresort som kan brukes til å lage en hjemmebadstu har sine egne egenskaper:

 • Abash er praktisk talt ikke varmeledende tre, derfor blir det så ofte brukt til etterbehandling av bad og badstuer. Materialet har høy styrke, noe som indikerer motstand mot mekanisk belastning og deformasjon. Treets overflate er glatt og avgir ikke harpiks.
 • Aspen det er svært motstandsdyktig mot forfall. Det dannes ikke harpiksholdige avleiringer på overflaten av materialet.
 • Linden beholder varmen godt, derfor er den ideell for innredning av badstuen. Overflaten på slikt treverk er ganske flat, uten knuter..

 • Kanadisk hemlock (hamlock) den har lang levetid og en vakker naturlig tekstur. Det er ingen harpikser i slikt treverk..
 • Kanadisk rød sedertre skiller seg ut i et stort antall naturlige nyanser fra lyse til mørke toner. Materialet er praktisk talt ikke brennbart, motstandsdyktig mot ekstreme temperaturer og fuktighet.
 • Svartor (klissete) absorberer praktisk talt ikke vann og tåler eksponering for svært høye temperaturer. Materialet er deformasjonsbestandig og har et lavt varmeledningsevne.

Hvordan velge en komfyr?

I henhold til brannsikkerhetskrav må komfyrutstyr som brukes i et dampbad i hjemmet være fabrikkprodusert. Det er ikke tillatt å installere enheter for drift som det er nødvendig med fast brensel eller gass..

Fabrikkmodeller kommer med innebygde sensorer. De regulerer oppvarmingsprosessen og enhetens driftstid. Når temperaturen i damprommet når over 130 grader eller ovnen har vært i drift kontinuerlig i 8 timer, slår enheten seg av automatisk.

Det er to typer komfyrenheter som kan brukes i hjemmet badstuer:

 • ovner drevet av elektrisitet;
 • IR – infrarødt utstyr.

Elektriske ovner drives av 220 volt. Spesielle steiner er plassert i enhetens kropp. Størrelsen på steinene bestemmer hastigheten på oppvarmingen av boden: jo større steinene er, desto raskere vil oppvarmingen finne sted. I elektriske ovner er det alltid et lag med varmeisolasjon som forhindrer overoppheting av saken..

Til tross for at den elektriske komfyren er helt brannsikker, må overflatene på gulvet og veggene i badstuen ved siden av enheten være ferdig med et brannsikkert belegg..

Når du velger en passende modell av en elektrisk ovn, bør kraften tas i betraktning. Nødvendig effekt beregnes avhengig av størrelsen på damprommet. Maksimal tillatt belastning på det elektriske nettverket i en leilighet kan være 6 kilowatt. En komfyr med denne kapasiteten kan takle oppvarming av et damprom på 8 kubikkmeter..

For mellomstore badstuer er 4 kilowatt ovner vanligvis tilstrekkelig..

Infrarøde varmeovner kjennetegnes ved sin kompakte størrelse. I tillegg varmes ikke kroppen til slike enheter opp, så IR -enheter kan installeres på overflater laget av materialer. Utseendet er varmeapparatet en rektangulær kropp med en infrarød lampe inni..

Infrarød stråling endrer ikke lufttemperaturen, men påvirker bare objekter og varmes opp jevnt.

Typer ferdige konstruksjoner

Produsenter av badstuer for leiligheter produserer flere typer design. Hver modell har sine egne egenskaper og funksjoner. Når du velger en ferdig versjon av et damprom for et hus, er det verdt å vurdere installasjonsstedet, samt området og utformingen av rommet..

Dusjkabiner

De enkleste badstuene er dusjer med innebygd dampbadfunksjon. Slike strukturer er alltid utstyrt med en dampgenerator. Dette elementet er ansvarlig for å opprettholde den nødvendige temperaturen i kabinen..

Damphytter er ganske kompakte sammenlignet med andre typer hjemmebadstuer. Fordelen med slike enheter anses også som muligheten til å kombinere badeprosedyrer med vanlig vask i dusjen..

Installasjon av dusjkasser med badstuefunksjon er ikke spesielt vanskelig, hele prosessen er tydelig beskrevet i instruksjonene for utstyret.

Kombinasjonsmodeller er også tilgjengelige med separate dusj- og badstue. I slike design kan damprommet enten være enkelt eller dobbelt..

Hyttene er laget av høyfast plast, og skilleveggene kan være laget av glassblokker. Når det gjelder damp, kan den enten være tørr eller våt..

Fat

De tønneformede strukturene er små og har kun plass til én person. Den største fordelen med slike badstuer er deres kompakthet..

Et slikt dampbad kan plasseres selv i en liten ettroms leilighet..

Infrarøde damprom

Infrarøde badstuer får navnet sitt fra typen varmeutstyr som er installert. Varmekilden i dette tilfellet vil være infrarøde sendere. I slike strukturer er det ingen damp og som et resultat fuktighet, så denne modellen kan plasseres på balkongen eller på soverommet..

Infrarøde damprom er tilgjengelige komplett med alle nødvendige apparater. Du kan bruke dette designet umiddelbart etter installasjonen. Du kan justere temperaturmodusen med fjernkontrollen. Infrarøde ovner har visse begrensninger på varmeoverflater: temperaturen kan ikke overstige 60 grader.

I motsetning til design med elektriske ovner, varmer infrarøde badstuer kroppen mer jevnt og dypt. Varmeapparater er fordelt over hele hytta på en slik måte at strålene påvirker personen fra alle sider. En betydelig fordel med denne typen dampbad er den komplekse positive effekten på hele kroppen som helhet..

IR -stråler påvirker ikke bare huden, men også de indre organene til en person.

Tyrkisk

Tyrkiske badstuer er ganske store og er ikke egnet for installasjon i hver leilighet.. Den anbefalte takhøyden i rommet skal være minst 2,8 meter. Rommet må være utstyrt med avtrekkshette. Strukturen er utstyrt med en dampgenerator og et “varmt gulv” -system.

Maksimal temperatur i slike strukturer kan nå bare 60 grader.. Våt damp brukes i tyrkiske badstuer. I visse modeller av dampgeneratoren er det mulig å legge til urteinfusjoner eller essensielle oljer, på grunn av hvilken innåndingseffekten oppnås når du besøker badstuen.

Finsk

Den finske badstuen bruker tørr damp og høye temperaturer, som kan nå 110 grader. Slike strukturer er ganske store og er ikke egnet for installasjon i små rom..

Minikonstruksjoner

Mini badstuer kan kalles en type dampfat. Denne bærbare modellen er en liten sedertertønne med en utstyrt dampgenerator. Denne designen tar veldig lite plass i rommet (ca. 1 m³). En av fordelene med en mobil mini-badstue er den lave vekten, som lar deg enkelt endre plasseringen av strukturen.

Foldbare bærbare badstuer med solid ramme betraktes som en annen type minikonstruksjoner. Utad ligner badstuen en stor pose eller et telt med en kompakt dampgenerator.

Design

De fleste typer hjemmebadstuer er laget av tre av høy kvalitet. Treverket har en vakker naturlig struktur som ikke trenger å gjemmes under lakkering. Trestrukturer ser estetisk tiltalende ut og passer perfekt inn i ethvert interiør.

Det moderne byggematerialemarkedet tilbyr et bredt spekter av maling og lakk for behandling av treoverflater.. Hvis du ønsker det, kan du male badstuen i hvilken som helst nyanse. Innvendig dekorasjon må utføres med løvtre materialer. Det vil være nok å behandle etterbehandlingsmaterialene inne i strukturen med en spesiell beskyttende forbindelse mot mugg, som også understreker treets naturlige tekstur..

Gulvene i badstuen kan flislegges. Et slikt belegg vil ikke bare være visuelt attraktivt, men også pålitelig. Til tross for at damprommene i hjemmet er små, er det ikke forbudt å dekorere hytta med dekorative elementer. Inne i damprommet kan du arrangere en vakker sammensetning av små tresleiver, badstuhatter, badekar og andre ting.

Noen ganger er damprom installert på svært små bad. Slik at strukturen ikke ser så klumpete ut i et lite rom og ikke reduserer rommet visuelt, badstuedører er best laget av glass.

Det er også lov å lage en av veggene glass..

Hvis du i stedet for en ferdig badstue planlegger å lage strukturen selv, kan du legemliggjøre eventuelle designideer. Det er tillatt å kombinere forskjellige tresorter i produksjonen av den ytre rammen, så vel som for innredning.

Også på designstadiet kan du tenke over typen kunstig belysning og velge passende belysningsenheter.

Anmeldelser

Ved første øyekast ser det ut til at det å ta vannbehandlinger i et dampbad i hjemmet og besøke en ekte badstue har helt andre effekter. Imidlertid sier anmeldelser fra eierne av hjemmebadstuer noe helt annet..

Både kjøpere og produsenter av egne design merker seg følgende:

 • Et besøk til et dampbad i hjemmet lar deg raskt avlaste stress og fysisk spenning, og forbedrer også det generelle velværet.
 • Brukervennlighet. De fleste typer varmeenheter kan styres med fjernkontrollen.
 • Med et stort område av rommet kan til og med en dobbel struktur installeres.
 • Noen selskaper lager hjemmelagde dampbad på bestilling. Dermed kan du kjøpe det mest passende designet for utformingen av rommet..

Kjøpere av ferdige badstuer advarer om stor sannsynlighet for å kjøpe varer av lav kvalitet. Du bør ikke spare for å kjøpe et dampbad og kjøpe billige kinesiske varer..

Design av dårlig kvalitet oppfyller ikke de deklarerte egenskapene og kan mislykkes veldig raskt.

Tips og triks

Hjemmebadstuer er enkle å bruke. Men før du bruker damprommet for første gang, må du ta en rekke viktige trinn:

 • Førerhuset må varmes godt opp. Det er ikke nødvendig å gjøre dette ved maksimal temperatur, det er best å sette gjennomsnittsverdien. Dørene må være åpne når badstuen er oppvarmet for første gang..
 • Ved å varme opp hytta med døren åpen i omtrent en time, er døren tett lukket uten å endre temperaturregimet i damprommet.
 • Etter en time økes temperaturen i dampbadet med 1,5 ganger. Oppvarmingen kan avsluttes etter ytterligere en time..
 • Det anbefales å gjenta denne prosedyren flere dager på rad. I dette tilfellet må temperaturen økes hver gang. Omtrent den fjerde dagen kan du varme opp førerhuset ved maksimal temperatur..

Hvis det etter alle manipulasjonene ikke er noen feil ved bruk av badstuen, kan du trygt betjene strukturen.

For at badstuen skal vare i mange år, trenger strukturen skikkelig pleie. Hvis damprommet er laget av tre, spesielt det er viktig å tørke hytta godt etter hver vannbehandling. Det er nødvendig å fjerne overflødig fuktighet fra overflaten på vegger, gulv og hyller med en tørr klut og la døren til damprommet stå åpen en stund for å ventilere.

Vakre eksempler

Små damprom er flotte for små bad. Badstuer i glass gjør designet visuelt lettere.

Den kompakte hytta med tremøbler passer perfekt inn i det stilige baderomsinteriøret. Eksterne spotlights og dekorative frontveggbekledning gjør badstuen enda mer original og attraktiv.

I romslige rom kan du installere større damprom med solseng. Trestrukturer ser ganske attraktive ut selv uten ytterligere maling av yttervegger..

Balkongen i leiligheten kan ordnes som en badstue. For å lage et dampbad trenger du ikke å bygge en ramme og lage en kasse – det er nok å dekorere veggene med trepaneler, revet gulv og takflater og installere en komfyr.

En hjemmebadstue kan ikke bare bli et sted for å ta vannprosedyrer, men også et uavhengig rominnredning..

Du kan finne ut hvordan du lager en badstue i en leilighet med egne hender ved å se videoen nedenfor.