Badeoppsett: originale designideer

Tiden har gått da badet bare var nødvendig for å ta vannprosedyrer. I dag regnes badehuset som en obligatorisk egenskap for ethvert forstadsområde hvor du kan møtes og slappe av med venner og familie..

Noen ganger erstatter den en fullverdig SPA-salong, så mange mennesker ønsker å bygge et badehus på stedet deres. Men det er viktig å designe bygningen på forhånd og ta hensyn til alle planleggings- og designalternativene for et slikt rom..

Viktigheten av god planlegging

Det skal bemerkes at den riktige utformingen av badet allerede er halve suksessen. Den overførte byggeplanen på papir kan redusere kostnader og i stor grad lette arbeidet. Og for dette er det viktig ikke bare å velge et passende prosjekt og kjøpe byggematerialer, du må også følge alle reglene, slik at du om noen år ikke trenger å gjøre alt arbeidet igjen. Derfor er det viktig å ta hensyn til mange nyanser, inkludert funksjonene på nettstedet.

Det er veldig viktig å bestemme stedet på stedet for det fremtidige badet, siden det brukte vannet fra badekaret ikke bør trenge ned i grunnvannet eller brønnen.

Minste avstand fra bygningen til rent grunnvann må være minst 5 meter.

Og før toalettet eller kompostgropen bør det være en lengde på 8 meter. Når det gjelder brannsikkerhet badehuset bør være minst 1 meter nær gjerdet.

Vinduer skal vende mot vestsiden, i dette tilfellet vil maksimalt sollys trenge inn i rommet om kvelden hele året.

Hvis du planlegger å bruke badstuen ikke bare om sommeren, men også om vinteren, da inngangen bør arrangeres på sørsiden, da trenger du ikke å rydde dørene for snødrev for ofte, og de vil selv smelte mye raskere.

Hvis stedet ligger ved bredden av et rent reservoar, er det verdt å vurdere muligheten til å bygge et bad i en avstand på 15-20 meter fra vannet. Hver elsker av kontrastprosedyrer vil ønske å stupe i kaldt vann etter et varmt dampbad.

For bare et par tiår siden inkluderte utformingen av et klassisk badehus bare to rom – et dampbad og et omkledningsrom. Men i dag kan moderne prosjekter omfatte en egen vaskeavdeling, et rekreasjonsområde, et basseng eller et lite basseng, et biljardrom..

Hovedreglene som må tas i betraktning når du bygger et bad:

 • Den interne utformingen av badekaret bør være gjennomtenkt til minste detalj og omfatte ikke bare merking av individuelle soner, men også koblings- og vannforsyningsdiagrammet.
 • Et problem så lite som et trekk kan ødelegge hele badstuopplevelsen. Sørg for at rommene alltid er varme. Sørg for å plassere dørene vinkelrett..

 • For å holde varmen i damprommet lenge, er det nødvendig å velge riktig dørdesign – den må være liten og smal. Og viktigst av alt, døren skal ikke åpne seg inn i damprommet, men fra den..
 • Vindusåpninger i pauserommet kan være store for å gi maksimalt naturlig lys. Men i andre rom er det bedre å installere vinduer på 40×60 eller 70×80 cm. I dette tilfellet er det verdt å velge ugjennomsiktig frostet glass.

Visninger

Moderne bad kan grovt deles inn i flere typer:

 • Tørke – fuktigheten i et slikt damprom overstiger ikke 25%, og lufttemperaturen kan stige til 120 ° C. Et slikt bad regnes som det heteste og er ikke veldig populært blant våre landsmenn..
 • Våt – et klassisk russisk bad, luftfuktigheten i damprommet kan stige til 100%, og temperaturen for behagelig oppvarming varierer som regel fra 50 til 90 ° C, avhengig av ønsker fra ledsagerne.
 • Vann – Tyrkiske badstuer er utstyrt med denne typen, nøkkelrollen i dette tilfellet spilles direkte av damp og fuktighet.

Ethvert bad inkluderer minimumskravene til lokalene:

 • Omkledningsrom eller vestibyl – stedet hvor du kan legge igjen ting før du går til badehuset. Også her kan du lagre ved for oppvarming av komfyr og feier.
 • Damprom – dette er hjertet i ethvert bad, det skal varme opp raskt og beholde varmen lenge. Det er hyller og komfyr her. Vanligvis er benker plassert på tre nivåer, slik at du kan sitte på de to første, og på den tredje, som er dobbelt så bred, å ligge. Damprommet skal plasseres så langt som mulig fra inngangsdøren. Dimensjonene avhenger av hvor mange mennesker som vil dampe i den samtidig, og som regel er det ingen vinduer i damprommet..

 • Vaskerom finnes i den moderne versjonen, hvis avløpssystemet er tenkt ut. Det kan være en fullverdig dusjkabinett her. For å kombinere eller dele et bad og et vaskerom, bestemmer alle selv. Country -badstuen er et enkelt rom der de først tar et dampbad og deretter vasker seg umiddelbart. Men dette alternativet virker upraktisk for mange, derfor, oftest i et moderne russisk dampbad, er vaskerommet og dampbadet atskilt.
 • Toalett. Arrangementet av dette rommet avhenger av fantasien og evnene til eierne..

En viktig rolle i badekaret spilles av størrelsen på damprommet. For en finsk badstue er et lite dampbad mest egnet, der folk som regel sitter på benker og beveger seg lite. Dette kan ikke sies om det klassiske russiske badet, der det er vanlig å dampe med en velduftende kost, derfor minimumskravet for en person er ca 2 m². Det er verdt å legge til dimensjonene på ovnen her, og uansett hvilken ovn du velger – tre, gass eller elektrisk – er det også viktig å forstå at avstanden fra ovnen til hyller og trevegger må være minst 20 cm.

Det nødvendige minimumet for et bad er en vestibyl, et dampbad og en vask.

Hvis området tillater det, kan du i tillegg plassere et rekreasjonsområde, et toalett og et sted for en kontrastdusj.

Men for mange kan det ikke være rimelig å bygge et hovedbad på stedet. Og i denne forbindelse er det et godt alternativ – mobilbad fra en bar. Det er en mobil struktur i form av en beholder på hjul. Interiøret er ikke mye forskjellig fra det tradisjonelle badet. Og dessuten kan en transportabel badstue brukes ikke bare i et forstadsområde, men også hvor som helst: på en ekspedisjon, på en byggeplass eller på en tur..

Velge det optimale området

Det optimale badområdet avhenger direkte av antall personer som vil bruke damprommet samtidig. Ønsket om å spare penger på bygningsmaterialer og ved til ovnen er forståelig, men ikke tildel for lite plass til damprommet. Det er en mulighet for at den raskt blir overopphetet, og det vil være ubehagelig å være i et så lite dampbad..

For komfortabel bruk anbefaler eksperter å tildele 6 m² for en person.

Når det gjelder takhøyden i dampbadet, er minimum tillatt 2,1 meter. Hvis du gjør rommet høyere, vil dampen stige opp og oppta det tomme rommet..

Hvis området på stedet ikke tillater det, kan du bygge et lite 2×2 eller 2×4 bad, men i dette tilfellet vil oppsettet bare inneholde det nødvendige minimumet – et dampbad og et omkledningsrom.

Dette alternativet er praktisk bare hvis badet vil bli brukt i den varme sesongen. For et behagelig opphold, et bad kan kombineres med en utendørsterrasse eller veranda, i dette tilfellet kan et fullt hvilerom med solsenger og et bord være utendørs.

For å spare plass kan du i dette tilfellet plassere en benk og kroker for klær i et lite omkledningsrom. Og likevel er det tilrådelig å tildele separate rom til dampbadet og vaskerommet, fordi ikke alle tåler høye temperaturer med høy luftfuktighet..

På det totale arealet til badene 4×7, 5×5 og 5×6 meter kan garderoben brukes som rekreasjonsområde. Døren fra gaten kan føre direkte til et fullverdig rom med solsenger, stoler og bord. Og du bør umiddelbart velge møbler som er motstandsdyktige mot endringer i temperatur og fuktighet..

Du bør også sørge for oppvarming i rommet, ellers vil den kalde uteluften raskt avkjøle rommet når døren åpnes. Selv en liten peis vil bidra til å rette opp situasjonen, noe som vil gjøre interiøret mer behagelig og hjemmekoselig. Men hvis det i henhold til planen bare er gitt en komfyr for kompleks oppvarming, bør den være i stand til å varme opp hele plassen..

Det er også en god idé å tilby et ventilasjonssystem; alternativt kan du bruke et vindu for å ventilere rommet..

Hvilerommet kan oppta opptil halvparten av det totale arealet av hele bygningen. Og det er også viktig å installere fullverdige garderober og lagringsplass for klær og håndklær..

En stor barnefamilie trenger et stort bad, spesielt hvis det skal brukes hele året. Men selv om med et stort totalareal på ca 6×8 og 6×10 meter, bør du ikke gjøre damprommet for romslig. Det er mye lettere å varme opp et lite rom enn et mellomrom på flere ruter..

Damprommet kan utformes for 2-3 personer, som komfortabelt kan sitte på trebenker.

Det er mer fornuftig å sette av et stort område til vaskerommet, der barn vil glede seg over å plaske rundt i vannet. I tillegg kan det store vaskeområdet også brukes til klesvask og andre behov..

I et bad med en størrelse på 8×8 eller 9×8 kan du tilby alle nødvendige rom for et komfortabelt opphold. Opptil 15 personer kan være inne i et slikt bad samtidig.. I tillegg, med en gjennomtenkt layout, vil alle finne et sted hvor de kan slappe av etter dampbadet, drikke te eller til og med sitte ved peisen..

Materialer

Den klassiske badstuen er bygget av tre. Og det fine med dette materialet er at det er et miljøvennlig og pustende råmateriale. Barrtrær er ikke egnet for å bygge et bad, de frigjør gluten under oppvarming.

Asp og lind er best, i tillegg til å være veldig sterke og pålitelige trær, har de aromaterapi -effekter når de varmes opp. Du kan bruke både tømmer og tømmer for bygging av vegger.

Før du starter arbeidet, er det lurt å tørke alle materialer i solen slik at fuktigheten ikke overstiger 8%. Det er nødvendig å behandle treverket med spesielle løsninger som beskytter materialet mot råtning og sopp..

Bader laget av moderne materialer er også populære. For eksempel blir alle bygninger laget av skumblokker reist på kort tid. Materialet holder varmen godt, avgir ikke giftstoffer ved oppvarming og regnes som ildfast.

Det enkleste alternativet er å bestille et rammebad. I henhold til prosjektet vil det bli bygget i produksjon, alle nødvendige elementer vil bli justert til størrelsen, og deretter demontert vil bli levert til stedet.

For ethvert bad det er nødvendig å forberede monolitisk armert betong for fundamentet, tåler en imponerende belastning. Taket skal dekkes med fliser eller bølgepapp, det rimeligste alternativet er fremdeles takmateriale.

For innvendig veggdekorasjon, avhengig av sonen du kan bruke fôr, tømmer, avrundede stokker, steiner, murstein, keramiske fliser, designet for baderom. Og for innvendige gulv – trebjelker.

Det anbefales å legge fjærbrett på gulvet med en tykkelse på 35-40 mm.. Dette belegget absorberer perfekt fuktighet og glir ikke. I fremtiden kan tregulvet enkelt gis ønsket farge..

Det anbefales ikke å bruke plast, metall, linoleum og andre materialer, som ved forhøyet temperatur og fuktighet kan føre til farlige situasjoner. Det viktigste er at de valgte materialene er praktiske, fuktresistente, miljøvennlige og motstandsdyktige mot damp..

Ideer for fylling

Av de obligatoriske lokalene i badekaret vurderes vestibylen, den bør være i enhver kapitalstruktur. Dens oppgave er å forhindre at den kalde uteluften avkjøler badets indre. Og som regel er et slikt rom ikke oppvarmet..

I et begrenset rom kan vestibulen lages som en krok med to dører. Men hvis du planlegger å bruke badekaret bare i sommersesongen, er det ikke nødvendig med en vestibyl.

Garderoben er kategorisert som valgfri plass. Hun kan være i vestibulen eller garderoben. Men i dette tilfellet er det verdt å bestemme hvor dørene fra garderoben vil lede: til vaskerommet eller hvilerommet. Videre velger hver eier et passende alternativ for seg selv..

Et klassisk russisk bad innebærer å kombinere et dampbad med en vask. Men mange synes denne løsningen er upraktisk. Hvis det er mulig, er det nødvendig å utstyre vasken og dampbadet separat. I tillegg er dette en nødvendig regel for en finsk badstue, hvor luftfuktigheten ikke bør overstige 25%..

I dag har nesten alle råd til å bygge et badehus med svømmebasseng. Bassenget kan plasseres både under ett tak og ikke langt fra badekaret. Nylig har ferdige design av boller med en dybde på 1 meter eller mer vært veldig etterspurt.. Om ønskelig kan interiørdekorasjon utføres med mosaikkfliser, samt installere innvendig belysning eller hydromassasje.

Det mest vellykkede prosjektet kan vurderes hvis rommet med bassenget er en gjennomgang og har tre dører samtidig, som fører til rekreasjonsrommet, dampbadet og vaskerommet.

Hvis badeområdet ikke tillater plassering av et fullverdig basseng, og ønsket om å dampe ned i kaldt vann etter dampbadet tar over, kan du vurdere alternativet med en skrift.

Interessante prosjekter inkluderer bygging av et badehus med lysthus og grill under ett tak. Utvilsomt er dette et godt alternativ for gjestfrie verter. Og hvis området til hele bygningen tillater det, kan du plassere et biljardrom eller en hookah -rom i rekreasjonsrommet. Og hvis du vil bygge et bad med toalett, er det i dette tilfellet nødvendig å utføre kloakk.

Interiørløsninger

Interiøret skal passe til ditt humør og ønsker. Og for å lette arbeidet er det bedre å tegne en konstruksjonsplan på forhånd..

I de fleste prosjekter er badekaret dekorert i lyse og rolige farger, dette alternativet regnes som det mest passende. Og siden damprommet er hjertet i badekaret, er det nødvendig å tenke over en harmonisk og ensartet stil i alle rom. Og ikke glem at interiøret skal være funksjonelt, og ikke bli til et amatørmuseum..

Et kompetent interiør bør også ta hensyn til særegenheter ved byggematerialer, arrangement av møbler og plassering av både tilleggs- og dekorative tilleggselementer..

Det viktigste er det det indre miljøet må oppfylle brannsikkerhetskravene, og alle deler må være motstandsdyktige mot høy luftfuktighet og høye temperaturer. Men alle naturlige materialer har en høy pris, så for å spare penger kan du bruke materialer som eksternt etterligner tømmer.

I noen områder er det ikke alltid mulig å tildele et stort område for et bad, og i slike tilfeller kan du ty til en ikke-standard løsning. Et uvanlig alternativ kan betraktes som prosjektet med et hjørnebad. Hovedtrekkene er at hvilerommet og damprommet ligger over en vinkel på 90 grader i forhold til hverandre. Dermed ligger komfyren i den sentrale delen og er i stand til å varme opp alle rom samtidig, noe som er spesielt nødvendig om vinteren..

De viktigste dekorasjonene til et tradisjonelt bad er feiekoster, servanter, hatter og annet nødvendig tilbehør for badeprosedyrer. For å dekorere veggene kan du velge jakttrofeer, malerier, plassere DIY -møbler og tilbehør.

Ikke bruk gjenstander med skarpe hjørner, og unngå også materialer som blir glatte når de utsettes for vann.

Det viktigste er at møblene er komfortable og lar deg slappe av og nyte øyeblikk av ro og ro..

Fine eksempler for inspirasjon

Du kan bygge et ideelt badehus selv eller bestille et ferdig kompleks – alt avhenger av dine preferanser og ønsker. Men en lekmann vil derfor neppe kunne gjenskape mesterverket på egen hånd For inspirasjon foreslår vi å vurdere de mest vellykkede og attraktive alternativene for å planlegge et bad:

 • Selv på stadiet med å lage en plan, er det nødvendig å tenke over belysningssystemet. Ikke bruk et stort antall lysarmaturer. Atmosfæren skal være avslappende og lyset skal være mykt og dempet..

 • Den rustikke stilen regnes som den mest passende for enhver badstue. I et slikt interiør er massive tremøbler med utskårne mønstre, duker og tepper alltid passende. Et slikt bad ser ikke bare fargerikt og koselig ut, men også praktisk..

 • Oppsettet til det to-etasjers badehuset ser i alle fall nydelig ut. Første etasje kan fordeles på et damprom, et vaskerom, et svømmebasseng og et kjelerom, og i andre etasje er det tillatt å plassere et rekreasjonsrom med et biljardrom, et hookah -rom og en bar. Om sommeren kan andre etasje også brukes som sesong- eller gjesterom.

 • I et en-etasjers bad er det ikke alltid et sted for et romslig avslapningsrom, men i dette tilfellet kan du arrangere en terrasse eller en overbygd veranda for avslapning etter damprommet. Dette alternativet vil bli verdsatt av elskere av full og komfortabel friluftsliv..

 • Moderne designere tilbyr også å velge ikke-standard interiør når de arrangerer et bad. Så for eksempel har det nylig blitt prosjekter i stil med country og Provence.

 • Også for et klassisk bad er en setting i ånden til alpine fjellhus egnet – hytte -stil. Vegger av tømmer og tømmerstokker, et tak laget av massive bjelker og rå naturmaterialer – dette interiøret ser flott ut i et romslig bad.

 • Veggdekorasjon med naturstein ser også veldig uvanlig og original ut i et klassisk bad..

 • På en av veggene i nærheten av ovnen kan du installere et saltpanel, som, som en saltlampe, når det varmes opp, vil fylle rommet med nyttige mikroelementer.

En oversikt over utformingen av badekaret med egne hender, se neste video.