Alt om geitskur

Byggingen av geitehus og deres arrangement er ikke en vanskelig oppgave. Det er to hovedtemaer her. Geitens rue i arrangementet skal være pålitelig og behagelig for dyr, og prosessen med å ta vare på dem skal være enkel og praktisk. Disse oppgavene er ganske løselige hvis alle kravene til slike bygninger er oppfylt, riktig planlegging og valg av materialer.

Beskrivelse og krav

Geiter er upretensiøse skapninger, de kommer godt overens med andre kjæledyr, og derfor krever vedlikeholdet ikke spesiell flid og oppmerksomhet. Noen nyanser bør imidlertid observeres. I regioner med et varmt klima om våren og høsten er det ikke nødvendig med bygninger for geiter. Den vanlige kalesjen og fravær av utkast vil være nok. Nærmere vinteren bør de overføres til et solid geitehus med en temperatur på minst 8 grader.

Det er din beslutning å bygge et fjøs for geiter separat eller gjerde et spesielt hjørne for dem.. Selvfølgelig er det økonomisk mulig når alle husdyr befinner seg i en bygning. Men en egen geitestue er fortsatt bedre. Størrelsen på geitehusene bestemmes av flokkbestanden, siden alle individer må ha sin plass.

Hunn, hann og ungdom holdes separat. På denne måten kan du unngå konkurranse, konflikter, det vil bli mer praktisk å planlegge intensiteten i reproduksjonen, for å holde de unge fra vilkårligheten til eldre individer. Geiter tåler ikke fuktighet – den skal være tørr og varm i skur.

Med riktig konstruksjon av geitehuset krever det ikke installasjon av et varmesystem, siden geiter er i stand til å varme opp luften til 8-10 grader.

Geitens rue skal være godt opplyst. Ventilasjon vil også være nyttig. Som en forlengelse av skuret bør det organiseres en korral der dyrene går når lufttemperaturen overstiger 12 grader. Å gi gode betingelser for dem øker produktiviteten.

Grunnleggende krav til geiter.

 1. Minste tillatte temperatur i stallen skal ikke være lavere enn 5 grader. Om sommeren – ikke mer enn 18 grader.
 2. Frisk luft er viktig (ofte er det nødvendig med regelmessig ventilasjon). Utkast er kategorisk kontraindisert..
 3. Fuktigheten i fjøset skal ikke overstige 70–75%. Gulvene må være tørre. Ellers utvikler dyr manifestasjoner av hovrot, leddbånd blir skadet, etc..
 4. Jo mer sol i rommet, desto bedre (forholdet mellom arealet av vinduer og gulv starter fra et forhold på 1: 20). Med forbehold om disse parameterne kan du om sommeren begrense deg til naturlig lys. Om vinteren er det bedre å ty til kunstig lys..
 5. Volumet på boden for en person er omtrent 1,5 m³. For geiter med barn ca 2,5 m3. Ungdom opp til et år får 0,5–0,8 m³ hver. Ofte holdes dyrene sammen, men det lages forskjellige boder.
 6. Opprettelsen av et optimalt temperaturregime forenkles av: riktig grunnhøyde, litt hevet gulv, optimal veggtykkelse.
 7. Under konstruksjonen brukes tre oftere, men det er utsatt for raskt forfall, og må derfor behandles. Konstruksjoner av murstein eller slagg er mer holdbare, men krever mer effektiv isolasjon.
 8. Å bygge en låve er uforenlig med nærhet til søppelhaug og toalett.
 9. Det tildelte området korrelerer direkte med antall husdyr – dyr elsker plass og lever et fysisk aktivt liv. Takhøyde i geithuset – ikke mer enn 2,5 m.
 10. Minst 2,5 m2 er tildelt en kvinne med barn, 1,5 m2 for en voksen, omtrent 0,8 m2 for en ung.

I kalde områder brukes dampoppvarming til å varme geitehusene..

Hva er?

Geitetepper bygger forskjellige typer, og viser en viss kreativitet. Men å overholde de nødvendige kravene til dem er en forutsetning. I dag er minigeitehus for 2, 3, 5 og flere individer populære. Et geitehus for 10 geiter vil ha et areal på ca 20 m2.

Bygger ofte geitehus / hønsehus. De kjennetegnes også av materialtyper som brukes (tre, murstein, søppelblokk, armerte betongplater, lette stålkonstruksjoner, etc.). Valg av materiale avhenger av egenskapene til klimaet og de økonomiske evnene til eierne av den fremtidige strukturen..

Geiter kan tilbringe en betydelig del av dagen utendørs (i en penn), men de tåler ikke særlig sterk kulde og gjennomtrengende vind..

Derfor, med begynnelsen av frost, er det tilrådelig å overføre dem til en låve, hvor temperaturen ikke vil være lavere enn 5-6 grader. En slik låve er bygget av tre eller trukket med tre fra innsiden..

Bygningens høyde er omtrent 2 meter, i en lav bygning kan dyr forgiftes av karbondioksid som frigjøres fra råtnende søppel og avføring. For sommerholding av geiter er penner med skur og gjerder ganske passende.. Det viktigste er at de har ly for sol og regn. Det anbefales å bygge et sted beskyttet mot vinden..

I de sørlige regionene brukes også sommerhuset “om vinteren”, og fyller opp sprekker og isolerer det. Inne er en bod, en melkeinnretning, en drinker, en mater, en barnehage, og territoriet er skikkelig avgrenset. Om vinteren anbefales det ikke å la babyer ligge i et dårlig oppvarmet geitehus, men det er bedre å plassere dem nærmere varmen (du kan ta dem med inn i huset).

Et indikativt tegn på en kald låve er frysing av vann i den om natten.. Isolering av et slikt låve utføres på tradisjonell måte ved å installere en ekstra vegg fylt med sagflis og kalk. For dette formålet dekker de overlapping av lokalene med sagflis, og supplerer isolasjonsmaterialet med halm og tørre maisstengler.

Hvordan bygge med egne hender?

Når du starter byggeprosessen, bør du tydelig forstå og mestre alle kriteriene og kravene til de strukturelle elementene i den fremtidige bygningen, med tanke på særegenhetene i klimaet. Korrekt og detaljert for å utvikle et økonomisk prosjekt. Absolutt tørrhet og effektiv ventilasjon forblir de ledende kravene til stallen.. Arbeidet med byggingen av geithuset er faset:

 • velge et sted for en geiterue;
 • design og utarbeidelse av tegninger;
 • forberedelse og innkjøp av materialer;
 • grunnlagsopprettelse;
 • konstruksjon av vegger, tak og gulv;
 • isolasjon;
 • utstyret til geitehuset med ventilasjon, oppvarming, belysning;
 • Ferdigstilling;
 • installasjon av individuelt utstyr (med tanke på størrelsen på boden for enkeltpersoner);
 • korral konstruksjon.

Separate boder for modne hanner og babyer er utstyrt, noe som forhindrer konflikter mellom geiter og lar deg lykkes med å mate unge dyr. Her er noen tips for planlegging av bygging av en låve.

 1. Stedet som er valgt for konstruksjonen er renset for ugress og jordstengler, det ryddede stedet er nøye utjevnet.
 2. Grunnlaget er lagt, det må gjøres sterkt, uavhengig av materialet som brukes.
 3. De utfører konstruksjon av vegger med en rekke vindu- og døråpninger (helst på sørsiden). Byggehøyde ca 2,5 m.
 4. Det legges tregulv, det bygges gaveltak. Et slikt tak (det må være isolert) forutsetter tilstedeværelse av et loft, der det er praktisk å lagre mat..
 5. I lokalene er det installert rør for å organisere forsynings- og avtrekksventilasjon, boder, matere, en melkeinnretning, etc..

Setevalg

Når vi velger et sted å bygge, foretrekker vi små åser eller sletter, siden skurene i lavlandet vil være fuktige og dyrene ofte blir syke. Før byggestart blir det valgte stedet grundig rengjort – trær og busker fjernes med forsiktig opprotning. Deretter er tomten planert.

Geitehuset er plassert slik at forsiden og korralen ligger i sør..

Planlegger

Planlegging er den nåværende byggefasen. Planen bør inneholde et klart formulert mål, inkludere besetningens størrelse, ta hensyn til særegenhetene ved klimatiske forhold og områdets særegenheter. Prosjektet må nødvendigvis inneholde tegninger (diagrammer) av individuelle elementer i hele komplekset med deres dimensjoner. Under byggingen kan du gjøre noen justeringer av den..

Verktøy og materialer

Når du velger materialer, bør du ikke observere spesielle besparelser – geitehus krever ikke betydelige kostnader. Ganske fornøyd: tre, sandwichpaneler, luftbetongblokker, adobe, murstein, adobe -teknologier. Noen ganger bygger de til og med fra paller. Tre har vist seg best, mursteinbygninger beholder varmen verre og holder tørrheten.

I tillegg “trekker” treet godt. Byggematerialer av tre krever behandling med primere og gulvbrett impregnert med linolje for å forbedre ytelsen, øke levetiden.

Konstruksjonsverktøy brukes som standard, avhengig av hvilken type valgt byggemateriale.

Fundament

Typer av fundamenter som brukes er betong, tape, søyle. De mest populære er søylefundamenter. De bygges raskt nok. I tillegg dannes det et visst gap under gulvene, som garanterer luftstrømmen og beskytter treet mot fuktighet og gnagere.. Når du lager søylefundamenter, utføres følgende arbeid.

 1. Merking (ved hjelp av en snor eller tau), installering rundt stengens omkrets og trekking av tauet over jorda.
 2. I samsvar med markeringene fjernes de øvre lagene av jorda, og det gjøres monteringsspor i hjørnene av fundamentet.
 3. Dybden på utgravningen når 70 cm, og bredden er 50 cm. Hullene mellom stolpene er opptil 1 m. Grus og sand helles i fordypningene.
 4. For installasjon plasseres et par steiner i bunnen av gropene (murstein kan brukes), sementmørtel påføres. Ovenfra, over det tidligere lagt, er det installert et par murstein til.
 5. Basen skal stige over bakken til ledningens nivå. Hullene mellom stolpene fylles med grus og deretter sement. Et lag med grus er plassert over hele strukturen.

Gulv

Gulv bør legges forsiktig slik at gulvet ikke trenger å repareres senere. Dyrenes helse avhenger direkte av gulvets tilstand – gulvene skal ikke være våte og kalde.

Plater legges med en liten skråning (2 cm per 1 m lengde) for å tømme slammet i en spesiell takrenne.

Gulvlegging:

 • opprinnelig utstyrt med en betong- eller sementbelegg, som fungerer som beskyttelse mot fuktighet og gnagere;
 • tømmerstokker er installert på toppen av avrettingsmassen, mellom hvilken isolasjon er plassert;
 • toppen er dekket med et brettmateriale, ferdig dynket med linolje og malt.

Det er bedre å installere spesielle takrenner på gulvet, rettet til stedet der urin og avføring drenerer, og plassere et avtagbart gulv (trerist) på toppen. Som et resultat vil gulvene forbli tørre og varme uten behov for underlag..

Vegger

Veggene er bygget av brett eller tømmerstokker, og tetter sprekkene. Men i kjøligere områder er det å foretrekke å bruke mer holdbare produkter, for eksempel murstein, dekke det med et brett fra innsiden og isolere utsiden. Dør- og vindusåpninger er plassert i veggene. Dørene skal åpne utover. Vinduer er laget av de mest opplyste sidene. De bør være plassert omtrent 1,5 meter fra gulvet, slik at dyrene ikke kan nå dem mens de står opp på bakbena..

Vi installerer veggene med en høyde på 2-2,5 m. Ovenfor er ikke nødvendig, siden betydelige mengder luft i fjøset er vanskeligere å varme opp om vinteren. Glatte vegger er lettere å rengjøre og desinfisere. For små geiter er et vindu nok, som ligger nær døren.

Antall vinduer bestemmes av andelen 1: 12 til hele fjøsarealet.

Tak

Et gaveltak er det mest akseptable alternativet, det er praktisk og praktisk. Men den ekstra isolasjonen er nødvendig. Til dekking brukes ark av jern eller skifer.. Tak med tak med en skråning bør kantes med plater, og for varmeisolasjon, bruk mineralull, skumstykker eller annen isolasjon.

Tak er dekket med en liten skråning slik at det ikke blir nedbør på det. Et gaveltak er dyrere, men fordelene er åpenbare. Med en slik takanordning er takene isolert med halm og leire..

Vi organiserer kommunikasjon

Hvis kommunikasjonen er feil organisert, vil all konstruksjonsinnsats gå ned i avløpet. Geiter lever ikke lenge under dårlige forhold. Ventilasjon er designet for å skape et gunstig mikroklima (frisk luft, fuktighetsgrad). En elementær ventilasjon for tilførsel og avtrekk inkluderer:

 • et rør (i diameter fra 100 cm), installert i midten av taket eller nær taket i det fjerne hjørnet av bygningen;
 • skorstein over gulvet nær inngangsdørene.

Rørene er dekket med spesielle beskyttelsesklaffer. For store områder anbefales automatiske ventilasjonsenheter for installasjon. Relevant for geiter og lysnivået på fjøset. I tillegg til naturlig lys brukes også elektriske lamper som er montert i en høyde som er utilgjengelig for dyr (en beskyttelsesgrill kreves).

Bruk av ovner i skur er forbudt. Det er tryggere å installere dampoppvarming med kjele i en frittstående murbygning.

Hvordan utstyre en låve inni?

En skikkelig utstyrt fjøs gir trøst for geiter, noe som i stor grad letter omsorgsprosedyrene. Lokalene som er tildelt boder er delt med trepartisjoner som ikke er mer enn 1,5 m høye. Hvis separate boder er designet for hver enkelt person, vil dimensjoner på 2 × 1,5 m være passende, der de holdes uten bånd. Tetthet påvirker geitekroppen negativt og har en negativ effekt på melkeavkastningen..

I dette tilfellet er frontveggen laget som en dør med en lås. På innsiden er et barnehage plassert for praktisk fôring..

De gir rom for saltsteinen og mineralene, noe som er viktig å ta hensyn til når man planlegger dimensjonene, slik at geitene ikke presser fôret mens de prøver å komme til saltet. Melkeutstyr letter melking ved å begrense bevegelsen av dyrene. Disse enhetene er kjøpt eller laget av dem selv..

Faktisk er dette en eske laget av tømmer, med en mater plassert på hodehøyde. Dette er vanligvis en trang plass som begrenser hodebevegelsen under melking. Installer en slik enhet på et stille sted, forsyne den med en stige for klatring til stedet. Automatisk melking gir plass til enheten og beholderne, samt tilstedeværelse av stikkontakt og belysning.

Rengjøring og avhending av avfall bør utføres 2 ganger om dagen. Dette vil forhindre infeksjoner og fuktighetsnivåer i flokken..

Walking funksjoner

Geiter er ekstremt mobile skapninger, og derfor må temperaturen slippes ut i korralen når temperaturen utenfor er mer enn 12 grader. Arealet av pennen bestemmes på forhånd med en hastighet på minst 5 m2 per person. En kalesje over pennen er nødvendig.

Se videoen nedenfor for arrangementet av geitens rue..