Spotlights

Standard enkelt lysekrone blir gradvis en saga blott og gir plass til mer moderne spotlights. Den har en rekke fordeler som ikke kan sammenlignes med belysning fra én stor takoppheng. Spotlys er laget med forskjellige belysningselementer, som lar deg velge de nødvendige modellene for nesten alle takbelegg.

Hva det er?

Belysning spiller en viktig rolle for å skape den rette atmosfæren i et rom. På grunn av designfunksjonene til en leilighet eller et hus, når en lysekrone er en luksus som ikke er rimelig, må du lete etter alternative lysalternativer. Det er her spotlysene kommer til unnsetning. De er flate lamper med liten diameter, som enten er innebygd i takets overflate, eller lagt på den hvis det er umulig å installere innebygde alternativer. Det er mange typer spotbelysning på markedet, ikke bare forskjellige i materialer, men også i designfunksjoner..

Spotlights kan installeres i alle rom, uavhengig av stil og funksjonalitet. For noen rom er spotbelysning den beste løsningen. Disse inkluderer bad, barnehage, kjøkken. Spotlights vil være et uttak for rom med lav takhøyde, siden de ikke tar mye plass..

Et stort utvalg av punktmodeller av forskjellige design presenteres. I utgangspunktet gjelder dette for overhead -alternativer, men du kan hente noe uvanlig for dørmodeller. For eksempel er det mange interessante farger og teksturer som gjør disse lampene til en av de lyseste aksentene..

Dermed er spotbelysning en veldig praktisk moderne belysningsløsning som kombinerer funksjonalitet, unikhet og skjønnhet..

Med god kunstnerisk smak kan den brukes i klassisk interiør som barokk eller kolonial, men oppgaven er ganske kompleks og krever nøye planlegging..

Funksjoner og egenskaper

Alle spotter har samme struktur. De er festet med en spesiell brakett. Braketten er skrudd fast i taket, og armaturhuset i ett stykke monteres direkte i det. Hvis du demonterer strukturen til selve armaturen, består den av en patron og et beskyttelsesglass eller -plafond (avhengig av modell). Det er også de som bare er laget i form av en patron, og pærer blir kjøpt for dem, noe som innebærer tilstedeværelse av beskyttelsesglass.

Belysningen varierer på alle måter. Det finnes modeller som tilbyr lys med forskjellig temperatur og retning, diffust lys eller sterkt lys og lignende. Kraft er en viktig egenskap. Som regel bør ikke for kraftige pærer velges for innebygd takbelysning..

Oftest er spotter montert i strekklofter, og dette er årsaken til begrensningen: taket kan smelte og bli svart.

Det er også en brannfare. Derfor er det nødvendig å velge lamper av høyeste kvalitet fra pålitelige produsenter som gir garanti for produktet sitt, ellers kan hele rommet lide, og ikke bare plasseringen av brannen..

Et annet trekk er den lille størrelsen på armaturene. Det handler ikke bare om diameteren, men også om chucken. Moderne modeller er produsert i en ultratynn design, som krever omtrent 5 cm plass for å feste under kassetten..

I dag er innebygd belysning den beste løsningen for strekklofter, siden det for installasjonen er nok mellomrom mellom hovedtaket og strekkduken, og taket trenger ikke å senkes enda lavere.

Visninger

Det er en enorm liste over punktmodeller. Taklamper er fulle av en spesiell variant, egnet for tak i gipsplater, for vanlige tak, for strekklofter og til og med for sperretak, noe som er et under for moderne interiør..

Til å begynne med er det relevant å nevne igjen at den meislede bakgrunnsbelysningen er delt inn i to store grupper: overhead og innebygd. Og i det, og i de andre konfigurasjonene, produseres lamper med retningsbestemt lys. Den svingbare mekanismen, som er lagt til slike flekker, lar deg justere lysstrømmen. Retnings- og forsterkende reflektorer er i stand til å diffundere litt lys og belyse et stort område uten ekstra energiforbruk. Vær oppmerksom på at overhead -spotter også vil fungere som et dekorativt tillegg.

Disse roterende modellene kan installeres ikke bare i taket.

De ser også bra ut i møbler, når du trenger å gjøre noe med belysning. For eksempel er det vanligste alternativet å installere lamper langs toppen av skapet slik at innholdet blir bedre synlig..

For å lage en innebygd bakgrunnsbelysning brukes LED eller fluorescerende sparepærer. Begge disse typene overopphetes ikke, bruker lite strøm og skinner sterkt nok. Forskjellene ligger i levetid og pris: LED-lamper fungerer opptil 50 000 timer og er ganske dyre, mens den maksimale driftstiden for energisparende lamper er 20 000 timer, og kostnadene er halvparten av LED-modellene.

Populære modeller

Moderne produsenter tilbyr mange løsninger, som hver er populær og passende i spesifikke tilfeller..

Det mest interessante er den innebygde takbelysningen “stjernehimmelen”. I dette tilfellet er diodelamper plassert over takets overflate, med det resultat at det meste av lyset går tapt et sted mellom strekkloftet og det viktigste. Dette alternativet fungerer ikke som hovedbelysning, men det ser veldig imponerende ut..

De geniale doble spotlightene vil tillate at lyset fra en armatur ledes til to forskjellige objekter.

Noen interiørelementer krever denne typen lysfordeling, da det bidrar til å trekke oppmerksomhet til dem..

Apropos overhead spotlights, man kan ikke la være å nevne modellene på stangen. De ligner mest av alt på vanlige sconces, men de har et mye høyere lysutbytte, slik at du kan omdirigere lys etter behov. For eksempel er slike spotlights på en stang perfekte som en nattlampe for lesing eller et uttrykksfullt element over et viktig maleri eller fotografi..

Designideer er uuttømmelige, og i dag er det et stort antall prøver. Dekorative overflatemonterte spotter med anheng er en av de mest interessante og verdige.

Å være en mini-lysekrone, en dekorativ lampe har alle sine fordeler, men er uten ulemper som bulk og behovet for lang forberedelse for å fikse.

Dimensjoner

Spotlights er laget både store og små, men diameteren på mortise -modellene er begrenset til 15 cm. Dette skyldes at hullene for fester med større diameter vil skade strekkloftet. Siden spotbelysning nettopp er deres privilegium, har produsentene helt forlatt produksjonen av spotlights med større diameter..

For innebygd bakgrunnsbelysning er konfigurasjonene også begrenset. Bare runde prøver produseres, siden modeller med hjørner vil føre til brudd på PVC -filmen i strekkloftet, og i fremtiden vil det være nødvendig å demontere hele strukturen.

Kroppene til overflatemonterte lamper kan være vilkårlig store (innenfor rimelige grenser) og ha en hvilken som helst form: firkant, sirkel, krystall. Det viktigste er at festingen ikke er mer enn 15 cm i diameter, ellers vil installasjonen mislykkes. Når du velger overhead -modeller, må du være oppmerksom på størrelsen på saken. Diameteren må være minst 1 cm større enn festens diameter, ellers vil monteringselementene se stygge ut under lampehuset.

Hvis du ønsker det, kan du enkelt finne en passende armaturmodell, som vil ha nødvendig størrelse og form. Husk å ikke installere for store lyskastere. Det ville være mest korrekt å enten plassere en gruppe lamper, eller plukke opp en lysekrone med flatt tak for å erstatte dem..

Ved festing bør avstanden mellom punktelementene ikke overstige 100 cm, mens avstanden til veggen skal være minst 60 cm.

Ellers vil det være problemer med ledningene..

Materialer

Spotlights er produsert av forskjellige materialer, hvis ledere er plast, metall og glass. Alle tre prøvene er vanligvis tilstede i armaturen, men i forskjellige proporsjoner..

Overhead -modeller, som kan være laget av uvanlige materialer, er av spesiell interesse. Det finnes krystallmodeller og til og med gips. Hvis lamper med krystall mer eller mindre har slått rot, brukes gipsalternativer ekstremt sjelden på grunn av at gips er et ekstremt upraktisk materiale..

Men med deres hjelp skaper de ofte belysning for tak i gipsplater..

Fargeløsninger

Spotbelysning er tilgjengelig i en rekke farger. Dette inkluderer ikke bare fargene på selve sakene, men også nyanser av lys. Du bør begynne med dem..

Spotlights kan gi både varmt og kaldt lys. Lysstrømstemperaturen måles i Kelvin. Vanligvis er informasjon om hva slags lys som kan fås angitt på emballasjen til lyspæren. Jo lavere temperatur på Kelvin-skalaen, jo mykere lys: for eksempel tilsvarer en temperatur på 2700 K det varme gul-oransje lyset fra Edison-pærer, og ved 8000 K-til medisinsk kaldt hvit-fiolett.

Mangfoldet av farger på spotmarkedet er også slående. Det klassiske hvite stykket er ikke lenger det åpenbare valget. Mange alternativer har kommet for å erstatte: forgylt, lyst monokromatisk og til og med med tegninger.

De fleste prøvene er presentert i metalliske farger, for eksempel svart kobber, bronse, messing, satinkrom, forgylning. De etterligner ikke bare fargen, men også metallets tekstur.

Du kan velge blanke eller matte prøver i henhold til ønskene og stilen til hele interiøret.

Modeller med mønstre og ornamenter er tilgjengelige. I tillegg til de mange geometriske motivene, kan du velge en interessant farge for sprukket metall. For eksempel er svarte mønstre med gullårer, så vel som stiliserte marmormønstre veldig populære..

Av spesiell interesse er den mest vågale av alle løsninger – bruk av fotoutskrift. Du kan lage et skreddersydd armaturhus, så vil ethvert valgt bilde, inkludert et fotografisk, plasseres på det. Selvfølgelig overlater kvaliteten på tegningen fortsatt mye å være å ønske, men slike ideer vil gjøre det mulig å gjenta motiver fra møbler, gardiner og andre ting og, takket være lamper, samle forskjellige elementer i situasjonen sammen.

Det teksturerte klebrig belegget kan etterligne ikke bare fargene, men selve materialet. For eksempel, takket være denne oppfinnelsen, ble det mulig å installere “tremodeller”.

Hvordan ordne?

Armaturenes plassering må vurderes først. Dette gjelder spesielt for takbelysning under et strekkloft. Hvis du ikke styrker installasjonsstedene til armaturene på forhånd og ikke isolerer disse stedene i taket, vil installasjonen av armaturer uten å demontere taket være umulig..

En enkel teknikk kan brukes til å bestemme det mest fordelaktige oppsettet. Tegn omrissene på rommet på et vanlig rutet papir, og merk deretter hvordan du planlegger å plassere lysene. Deretter skalerer du cellene til taket, og du vet de eksakte installasjonsstedene..

Spotbelysning kan arrangeres både symmetrisk og kaotisk. Begge alternativene ser greie og interessante ut. Hvis du planlegger å henge en lysekrone eller installere flere lyskilder, for eksempel gulvlamper, kan du lage et diagram over lampens plassering i forhold til dem. Hvis du planlegger å bare bruke spotbelysning, kan du prøve å installere en stor konsentrasjon av lysarmaturer i de såkalte “arbeids” områdene.

Det er ikke nødvendig å montere de samme spotlysene. Ofte brukes flere alternativer for lamper for sonering av et rom, for eksempel innebygde nisjer, flekker over kunstverk og firkantede overhead over et sittegruppe. Lag flere komposisjoner på planen, og velg deretter den som appellerer mest til deg..

Når du beregner det nødvendige antallet lamper, må du begynne med følgende. Eksperter anbefaler å installere en LED -lampe per 1,5 kvm. m av områdets område. For eksempel for å belyse et rom på 12 kvm fullt ut. m, trenger du 8 lamper.

Ledningsforbindelsesdiagrammet sammenfaller vanligvis med armaturoppsettet, bortsett fra at det er nødvendig å i tillegg forhindre dannelse av overlappende ledninger. Det er ønskelig at de ikke overlapper hverandre..

Produsentoversikt

Europeiske produsenter nyter stor tillit blant forbrukerne. Italienske, spanske, tyske, belgiske prøver har vunnet universell anerkjennelse på grunn av høy kvalitet på produktene, holdbarhet og interessant design..

De mest uvanlige designene er produsert i Italia. Vi kan si at italienske mestere dikterer mote for lamper, siden det er her de føler de siste trendene og tendensene først og fremst. Dessverre har ikke alle råd til italienske modeller: Italia spesialiserer seg hovedsakelig på produksjon av luksuslamper.

Hvis du ønsker å få en modell av høy kvalitet til en fornuftig pris, kan du ta en titt på tyrkisk produserte lamper. Tyrkia er i tet nettopp på grunn av kombinasjonen av demokratiske kostnader og lamper av høy kvalitet. Tyrkiske produsenter tilbyr også interessante moderne prøver som møter de siste motetrendene innen interiørdesign..

Kinesiske spotlights er ikke verdt å kjøpe, for i tilfelle brann vil ikke bare lampen i seg selv forverres, men også de omkringliggende detaljene i situasjonen, inkludert takbelegget. Å bytte den vil være betydelig dyrere enn å kjøpe spotpærer av høy kvalitet i tide..

Russiske produsenter tilbyr dessverre prøver av gjennomsnittlig kvalitet, samtidig som prisene holdes på europeisk nivå.

Sortimentet er lite og litt utdatert.

Hvordan velge?

For å gjøre det riktige valget, må du først og fremst veilede av sikkerhetskrav. På grunn av utilstrekkelig ventilasjon kan spotlight lett antennes og dermed skade taket. For å forhindre at dette skjer, er det bedre å velge mellom modeller av høy kvalitet med lysdioder. Lysdioder varmes praktisk talt ikke opp under drift, dessuten er de sikreste av alle. LED -pærer er vanskelig å skade og har lengst levetid.

Hvis du bestemmer deg for å velge andre belysningselementer, må du være oppmerksom på maksimal strømkrav:

  • For glødelamper – opptil 60 W;
  • Roterende spotmodeller med alle elementer – 40-60 V;
  • Halogenlamper – opptil 35-50 W.

Tenk på utformingen av armaturet. For romslige rom med stor takhøyde anbefales det å foretrekke uvanlige modeller over hodet, ettersom de diversifiserer interiøret og skjuler plassen litt visuelt, noe som gjør rommet mer komfortabelt. For små rom er det lurt å velge en liten innebygd belysning som passer til takets farge. Usynlige strukturer vil ikke ha noen innvirkning på rommets generelle utseende, men vil bare skape det nødvendige belysningsnivået.

Bruken av flerfargede modeller i dette tilfellet er upassende, maksimumet du kan bestemme deg for er et metallisert belegg.

Vakre eksempler i interiøret

Nedenfor er et fotogalleri med eksempler på hvordan spotlys ser ut i forskjellige rom, og hvert bilde er vedlagt en kort kommentar..

På et lite bad er det nok å bare bruke spotter som hovedbelysning. Når du velger, vær oppmerksom på en slik egenskap ved lampen som tetthet: du trenger et nivå som ikke er lavere enn IP44, ellers tåler lampene ikke lang eksponering for damp og temperaturendringer.

Overhead -spotter er installert ikke bare i taket, men også på veggene. De skaper uvanlig belysning som ikke bærer en funksjonell belastning, men bare fungerer som et designelement. Til tross for at mange mennesker unngår å bruke kaldt hvitt lys, ser det i dette tilfellet mer enn passende ut..

Tak “stjernehimmel” – et godt valg for stuen. Slik belysning krever installasjon av ytterligere lyskilder, og her kompletteres takbelysningen med en punkt -LED, installert rundt hele omkretsen av rommet. Legg merke til hvor vakkert nisjene fremheves. Ved hjelp av spotlights gjemt i dem var det mulig å skape en illusjon av lys, som om det strømmet fra ingensteds..

Installasjon av belysning langs trappene eliminerer behovet for å slå på overlyset om natten hvis du for eksempel går ned for å drikke et glass vann. Økonomisk og smart løsning for store hus.

På soverommet er sengen det viktigste interiørelementet, og du må definitivt markere det på en eller annen måte. I dette tilfellet har designerne laget en uvanlig belysning for sengegavlen, og plasserte lampene rundt omkretsen. Bakgrunnsbelysningen har sin egen bryter og kan tennes separat fra overlyset, noe som gir rommet et særpreg.

Møbelbelysning er en praktisk løsning som lar deg ikke rote på jakt etter det riktige, men å få det med en gang. Den brukes på kjøkken, garderober, vaskerier og bidrar til å skape en annen uvanlig diskret aksent..

Du vil lære mer om spotlights i den følgende videoen..