Lysrør

For mange mennesker vil oppdagelsen være at lysrør finnes i mange varianter. De kan velges for alle typer belysning: for både utendørs og innendørs belysning. Egenskapene til pærene varierer også..

Hva er det og hvordan kalles de?

Lysrør kalles ofte lysrør på grunn av deres evne til å produsere rent hvitt lys som er nær naturlig lys. De skiller seg fra alle andre varianter på grunn av en annen mekanisme for å lage belysning. En gang var fluorescerende lamper ikke populære, siden spekteret av lysskygger var veldig knappt: det ble bare funnet hvitgrønne eller hvitrosa toner. Imidlertid var en betydelig fordel at det var mulig å lage armaturer i forskjellige former. Snart ble nyheten verdsatt av designerne, og fremhevet alle slags interessante detaljer ved hjelp av lysrør med uvanlige konfigurasjoner. Slik ble lamper en del av hverdagen..

Det er verdt å dvele litt mer ved arbeidet med lamper.. De lyser på grunn av det faktum at en elektrisk utslipp i kvikksølvdamp i kolben skaper ultrafiolett lys, som fosforet reagerer med i fremtiden – en spesiell sprut på veggene i kolben. Den konverterer UV -stråling til lysspekteret som er synlig for øyet. Når det gjelder lysstyrken, er ikke lysrør mye dårligere enn LED -lamper. Lumen i LED -pærer korrelerer ikke alltid tett med watt, og det samme kan sies om fluorescerende dagslys. Ikke forveksle lumen med suiter: førstnevnte viser lysutbyttet til lyspæren, og sistnevnte viser graden av belysning av rommet..

Det produseres forskjellige hetter for lysrør: kompakte lysrør kan til og med kjøpes for å erstatte vanlige glødelamper. Fosformodellene er ikke bare lysere, de bruker langt mindre strøm og er også mindre skadelige for øyehelsen. Den største ulempen med fluorescerende lyskilder er deres skadelighet (hvis pæren sprekker, kan langvarig innånding av kvikksølvdamp i stor grad skade menneskekroppen). En annen ulempe er manglende evne til å bruke lampen ved lave temperaturer, siden den ganske enkelt ikke slås på.

Typer og typer

Lysrør er klassifisert i henhold til mange faktorer. En av dem er størrelse. Det er kompakte eller store modeller. Kompakte design velges ofte som et alternativ til konvensjonelle glødelamper i taklysekroner. De er utstyrt med en skruebase. Større modeller settes oftest inn i armaturer som er spesielt designet for dem. Lamper kommer i forskjellige former: lang lineær, rørformet, krøllete. Det er også mer vanlige konfigurasjoner, for eksempel en rund lampe eller et stearinlys..

Den ferdige modellen har den riktige merkingen – betegnelse på lystemperaturen.

I henhold til lysets temperatur skilles følgende typer:

 • LD – lysrør;
 • LHB – kaldt hvitt lys;
 • ЛБ – lampe med nøytralt hvitt lys;
 • LTP – varm hvitt lys lampe;

 • LE – naturlig lyslampe;
 • ЛК, ЛЖ, ЛЗ, ЛГ, ЛС – henholdsvis rød, gul, grønn, blå, blå;
 • LUF – ultrafiolette lamper som brukes til desinfeksjon av lokaler.

Den fargede lampen er allment akseptert. Det er hun som ofte blir valgt som en gatelampe, noe som tillater bruk av lysrør. Når det gjelder utendørs belysning, må det brukes nyanser som skaper et egnet mikroklima for drift av selvlysende modeller. For offentlige institusjoner som sykehus, administrative sentre og så videre er det vanlig å kjøpe lysrør. Det er modeller med én lampe, to lamper og fire lamper, avhengig av størrelsen på det belyste området. Det er verdt å merke seg at på grunn av visse funksjoner ved driften av lampene, kan en dimmer ikke påføres dem for å justere intensiteten til lysstyrken..

En annen populær modell er energisparende selvlysende. Den består av flere buede spiraler og har vanligvis en kompakt design og en skruebase. På en hvilken som helst sparepære skriver de vanligvis om prinsippet for driften. Vær oppmerksom på at når det gjelder selvlysende alternativer, er det bare verdt å foretrekke alternativer av høy kvalitet, siden i tilfelle trykkflasken reduserer helsen betydelig helse.

Generelt skilles det mellom alternativer for høyt og lavt trykk. Den første typen brukes til å lage gatebelysning, og den andre brukes til å belyse stuer i et hus..

Spesifikasjoner

Du kan gjenkjenne enheten til en bestemt modell fullt ut ved å se på merkingen. Det gjenspeiler alle egenskapene til lampen. En viktig egenskap er glødetemperaturen. Dette aspektet ble diskutert mer detaljert i forrige avsnitt. For måling av kolbens diameter brukes 1/8 tommer i samsvar med internasjonale standarder. Ved merking settes bokstaven T og den tilsvarende delen av tommeren, for eksempel T8 (25,4 mm). Vær oppmerksom på at tykkelsen på lampen direkte påvirker hvor lenge den vil vare: modeller med en bredere diameter er mye mer holdbare enn tynne prøver..

Du kan også finne ut om basene og deres nummer ved å merke lampen..

Følgende typer kontakter og sokler brukes:

 • G23;
 • 2G7;
 • G24Q1;
 • G24Q2;
 • G24Q3;

 • E14;
 • E27;
 • E40.

For å bestemme spenningen til nettverket, er det også nok bare å se på lampen. Lysrøret kan kobles direkte til et 220 volt nettverk, eller det kan være nødvendig å senke spenningen til 127 V..

Formkonfigurasjonen gjenspeiles i lampens betegnelse. I tillegg til standardbetegnelsene er det flere.

De vanlige er:

 • Den lineære formen har ingen betegnelse;
 • U – hesteskoform;
 • S – spiralform, vanligvis brukt med kompakte lamper;
 • C – stearinlys;
 • G – kuleform;
 • R – i form av en vanlig glødelampe med reflektor som angir retningen til lysstrømmen;
 • T – tablettlampe.

Ytterligere verdier inkluderer følgende:

 • M – liten størrelse. Brevet kommer etter den som angir formen, for eksempel TM-en liten rund flatformet lyspære i liten størrelse.
 • P – lysspredningshus.

Ikke alle egenskaper er oppført, siden hver produsent anser det som nødvendig å ta med noe eget i designet av lysrør. Imidlertid er det så viktige indikatorer som kraften, størrelsen på lampene og prinsippet for driften, og jeg vil gjerne dvele nærmere på de listede punktene..

Makt

Effektmarkering utføres med bokstaven W etterfulgt av et tall som angir antall watt i lyspæren. Imidlertid bør man ikke bare fokusere på strøm: for lysrør betyr lysutbyttet mye mer. Nedenfor er en korrespondansetabell mellom kraftene til lysrør og glødelamper med lik lysytelse.

Lysstoffrør Glødelampe
6 tretti
7 36
åtte 40
ni 45
ti 40
elleve 55
12 60
1. 3 65
15 75
16 80
atten 90
tjue 100
23 115
24 120
26 130
36 180
55 275

Jo mer strøm lampen har, jo bredere eller lengre er den. For eksempel vil en lineær design med en effekt på 18W med en diameter på 26 mm være 590 mm, ved 30W – 895 mm, ved 36 W – 1200 mm og ved 58W – 1500 mm. Tabellen viser tydelig den enorme effektiviteten til lysrør sammenlignet med tradisjonelle glødelamper. Kapasitetsklassifisering var basert på det hyppigste utvalget. Dette inkluderer både gatebelysning og innendørs modeller..

Det er noen få nyanser som er knyttet til kraften til energisparende lamper. Uavhengig av den valgte selvlysende modellen, vil den over tid miste noe av lysstyrken. Dette skyldes den gradvise visningen av elementet inne. Du må også vite at 30% av all strøm som brukes under drift, skyldes at lampen lyser. Noen armaturer er utstyrt med et spesielt startsystem, noe som ikke gjør dem mer økonomiske i det hele tatt. I slike tilfeller blir strømforbruket ganske enkelt strukket over tid..

Uavhengig av lampens kraft, blir det ikke veldig varmt. I motsetning til glødelamper er varmegrensen for den selvlysende versjonen 50-60 grader Celsius. Selv å berøre lampen uten hansker er nesten umulig å bli brent. Svært få moderne lyspæremodeller kan skryte av de samme særegne egenskapene..

Dimensjoner

Som nevnt ovenfor er det kompakte modeller eller standard lineære store størrelser. I dag brukes kompakte lysrør oftere, så det ville være logisk å dvele nærmere på dem. De kompakte prøvene er buede rørpærer. Det er både U-formede og spiralformede mønstre. Kompakte versjoner er laget for forskjellige typer deksler, noe som åpner et bredt spekter for å bytte vanlige lamper med lysstoffrør..

Det finnes modeller med skruebaser, og det er modeller som er designet kun for spesielle lysrør. Det er verdt å merke seg at modeller med en skruefot er dyrere, siden alle lysrør krever ballast, og i slike modeller er den bygget direkte inn i grunnhuset.

Kompakte energisparende lysrør skiller seg fra glødelamper med følgende egenskaper:

 • Energisparende modeller absorberer 80% mindre elektrisk energi med samme lysutbytte som glødepærer;
 • Det er mulig å velge modell for ønsket lystemperatur;
 • Vanligvis er levetiden til en kompakt fluorescerende modell mye lengre enn det glødelampeprodusenter tilbyr. Tradisjonelle wolframpærer varer omtrent 1000 timer, mens en fluorescerende erstatning av høy kvalitet kan fungere 6000-15000 timer uten erstatning;
 • På grunn av holdbarheten til dagslysmodeller, tar pleie og vedlikehold i god stand mye mindre tid, krefter og penger.

Lineære store modeller brukes oftest til belysning i lokaler som ikke er bolig, for eksempel i lagre. På grunn av deres høye rippelfaktor, lik dobbelt så mye som rippelhastigheten til strømnettet, kan de ikke installeres for å belyse transportbånd i bevegelse uten ekstra, mer stabile glødelamper..

Driftsprinsipp

På grunn av lampens spesielle struktur for langvarig drift, må den forsynes med ballast, noe som gjør det mulig å nøytralisere de negative konsekvensene av at en stor mengde strøm går gjennom lampen. Forkoblinger er elektromagnetiske og elektroniske. Elektromagnetisk ballast er billigere og enklere i utformingen. Imidlertid har denne modellen en rekke alvorlige ulemper. Den mest betydningsfulle av disse er at lamper med denne ballasten flimrer voldsomt og ofte. Dette fører til rask tretthet, tap av styrke og øker også belastningen på øynene under langvarig arbeid i et rom med slik belysning..

I tillegg til alt dette gir alternativer med elektromagnetisk ballast en ubehagelig summelyd, som raskt fører til hodepine. Det er også ulemper som ikke er relatert til en persons velvære. For eksempel tar det tid å starte lamper utstyrt med en elektromagnetisk ballast. Vanligvis svinger den innen 1-3 sekunder, men etter hvert som modellen slites ut, vil den øke. Armaturer bruker også mer strøm enn elektroniske ballastmodeller..

En elektronisk forkobling konverterer standard nettspenning til høyfrekvent vekselstrøm, som deretter brukes til å drive lampen. Slike modeller er litt dyrere, men de lager ikke støy, flimrer ikke, selve ballasten tar mindre plass og veier også. Det er modeller som lyser umiddelbart, men et slikt startsystem har en dårlig effekt på levetiden til lysrør. Det er mye bedre hvis det er et forvarmingssystem. I dette tilfellet tar starten omtrent ett sekund, som vanligvis ikke spiller en spesiell rolle..

Derfor er det best å velge modellen med elektronisk forkobling, siden kostnaden ikke er mye høyere og fordelene er åpenbare. Dessuten er dette alternativet i dag mer vanlig enn med elektromagnetisk ballast, så det bør ikke oppstå problemer med søk..

Hvilke merker produseres?

I dag produserer mange produsenter alle typer lyspærer. Det er modeller av både russisk og utenlandsk produksjon. Nedenfor er noen av de mest pålitelige forbrukerfirmaene.

 • GE Er et firma grunnlagt av Thomas Edison. Hvis General Electric i utgangspunktet bare spesialiserte seg på produksjon av glødelamper, er det nå et av de eldste og mest respekterte verdensmerkene..

 • Orsam – et annet verdensberømt merke som produserer forskjellige typer belysningsutstyr, alt fra alternativer for biler og som slutter med storslåtte belysningsstrukturer for offentlige arrangementer.

 • Phillips tilbyr selvlysende modeller og tilbehør av høy kvalitet. Lamper er tilgjengelige i forskjellige typer: både rørformede og kompakte. Det finnes forskjellige typer sokkler, egnet for både spesielle armaturer og konvensjonelle.

 • Lisma Er et ledende selskap innen produksjon av lamper i Russland. Selskapet tilbyr prøver av høy kvalitet, i tillegg til alle detaljene for dem. Fordelen er det store utvalget av modeller.

 • Sylvania spesialiserer seg ikke på enkle lamper, men på miljøvennlige lamper. Som du vet, er fugler veldig følsomme for ultrafiolett lys, derfor må det velges spesielle modeller for rommene der de oppbevares. Lignende alternativer er nettopp produsert under dette merket..

 • RUPE “Vityaz” produserer produkter av gjennomsnittlig kvalitet, som har en demokratisk pris. Mange foretrekker lampene til dette selskapet nettopp på grunn av kostnaden..

 • Tomsk elektrisk lampeanlegg har produsert lamper siden 2009 og har allerede fått et godt rykte blant brukerne. Produktene har en attraktiv pris og god kvalitet..

 • LLC “Photon” – en av lederne på det russiske markedet, kjent for et stort utvalg produkter. Her finner du ikke bare lysrør, men også fullverdige lamper..

Kort sagt, det er mye å velge mellom. Du kan velge en modell av høy kvalitet for enhver smak og lommebok.

Hvordan velge?

Når du velger selvlysende modeller, må du fokusere på mange faktorer. Noen av dem har allerede blitt presentert i denne artikkelen. Lampen må være fra en verifisert produsent. Dårlige alternativer ved trykkavlastning er helsefarlige. Du bør ikke kjøpe en kinesisk falske, da den ikke varer lenge, og ingen trenger kvikksølvdamp i luften..

Fokuser på hvilke formål en fluorescerende lampe er nødvendig for. Det er spesialiserte alternativer for innendørs, utendørs, medisinske fasiliteter. Selvlysende alternativer brukes overalt, inkludert for å opprettholde en konstant bakgrunnsbelysning i blomster eller for å beholde dyr. I sistnevnte tilfelle bør det tillegges spesielt nøye valg av alternativ, det må være egnet for disse formålene, ellers vil du bare skade dyrene. Ikke glem den optimale lystemperaturen. Den naturlige hvite fargen er den mest behagelige for øynene. Når du kombinerer flerfargede modeller, kan du prøve å velge prøver av høy kvalitet..

Vær oppmerksom på typen ballast. Det er best å foretrekke elektronisk, siden slike lamper har vist seg bedre..

Se nærmere på hvordan lampen fungerer. Det kan bety en innebygd starter eller dens tilstedeværelse i armaturen..

Det finnes modeller av følgende typer:

 • RS – hurtigstart – krever ikke start og antennelse uten forhåndsoppvarming av elementene.
 • InS – umiddelbar start – modeller med en gradvis start “forsinkelse” når den er slått på i 1-3 sekunder, men de tjener bedre.
 • USA – universell start – universelle alternativer.
 • PHs – forvarmestart – lysrør som krever en startpære.

Modeller uten slike merker krever en obligatorisk start. Dette betyr at selve lampen er ordnet.

Slik sjekker du brukbarheten?

For å kontrollere om en mislykket lysrør er i brukbar stand, bør en liten test utføres:

 • Fjern først selve lampen fra lampen og se om røret er svart. Som regel indikerer tilstedeværelsen av store svarte flekker at lampen har utarbeidet den foreskrevne perioden og ikke lenger vil lyse..
 • Deretter må du sjekke med et multimeter om filamentene er intakte. For å kontrollere, sett den i motstandstestmodus og kontroller hver av trådene med en tester en etter en. Hvis noen av dem er utbrent, vil verdien på multimeteret være lik en. Enkelt sagt betyr dette at den elektriske kretsen er ødelagt..
 • Hvis begge faktorene ovenfor er i orden, er det nødvendig å jobbe med ballast..

Det enkleste som kan gjøres for å kontrollere driften av ballasten er å fjerne lysrøret, koble vanlige kabler til ledningene i saken og installere en standard lyspære mellom dem. Vær oppmerksom på at det er umulig å slå på et elektrisk apparat uten en lyspære, ellers kan ballasten brenne ut. Hvis lyset er tent, betyr det at ballasten fungerer, og punktet er i selve lysrøret: kanskje pæren har sprengt eller en av filamentene har brent ut. Hvis lyset ikke lyser, er ballasten defekt, og du må bytte hele lampen..

Disse metodene er bare egnet for å kontrollere pærer som allerede er i bruk. Før du kjøper en lysrør, bør du sjekke den direkte i butikken. Hvis du har en ubehagelig lukt, sterk flimring eller andre ting som forårsaker årvåkenhet, kan du be om å bytte ut modellen du får, ellers kan den brenne ut etter et par uker etter kjøpet.

Hvordan koble til?

Det er mulig å koble til en eller to lysrør samtidig. For hver av disse metodene er det utviklet et eget tilkoblingsdiagram. Ta en titt på diagrammet. Det viser tydelig hvordan og hvilke mekanismer som er koblet til hverandre for riktig drift. Til å begynne med går strømmen fra strømnettet inn i choken, der den konverteres til ytterligere strøm til lampen. Etter at strømmen har kommet inn i selve lampen, går den til starteren. Videre går strømmen til en annen spiral av lyspæren og lukker kretsen, og dermed dannes en elektrisk utladning inne i lampen, som antenner kvikksølvdamp.

For to lamper er driftsprinsippet praktisk talt det samme, bortsett fra at strømmen fra induktoren gradvis strømmer inn i de to startene.

Følg instruksjonene nedenfor for å koble til lampen:

 • Først må du finne den riktige lampen. Vær oppmerksom ikke bare på den estetiske komponenten, men også på om nettspenningen i huset ditt tilsvarer det som er angitt på lampen. Ellers vil det raskt mislykkes..
 • Avhengig av hvilken type lampe du velger, skru den enten inn i holderen eller fest den i lampen ved å knipse på begge sider. I det andre tilfellet må du fikse versjonen din som angitt på armaturhuset. Noen ganger avhenger lampens ytelse nøyaktig av hvor korrekt alle kontaktene er koblet til når de er tilkoblet.
 • Test lampen ved å slå den på. Hvis det fungerer riktig, vil det ikke flimre eller lage støy..

Som du kan se, er det ikke spesielt vanskelig å koble til en fluorescerende lampe selv for en nybegynner. Det viktigste er å huske de grunnleggende sikkerhetsreglene: ikke arbeid med bare ledninger når mekanismen er i gjeldende forsyningsmodus..

Hvordan forandre?

Mange synes det er vanskelig å skifte fluorescerende lampe til en ny på grunn av at de ikke aner hvordan de skal få en utbrent modell ut av saken.. Heldigvis er det ikke noe komplisert med dette:

 • Koble fra strømforsyningen. Det er tilrådelig ikke bare å slå av selve lyset, men å fullstendig deaktivere leiligheten.
 • Ta tak i lampen godt og begynn å rotere den. Du må rotere hele veien, den totale vinkelen er omtrent 90 grader. Dette vil slå pinnene på lampen til en vertikal posisjon..
 • Deretter trekker du lampen forsiktig mot deg og ned til den er helt løsnet. Sett den fjernede lyskilden til side på et trygt sted slik at den ikke går i stykker: Husk at kvikksølvdamp er farlig for helse og liv!
 • Installer den nye pæren forsiktig. Gjenta banen du trakk lampen, bare i motsatt retning. Når du har nådd sporene, begynner du å vri røret forsiktig til det låses på plass. Lyspæren kan kontrolleres sikkert ved å trekke den litt.
 • Sjekk om enheten fungerer. For å gjøre dette, slå på strømmen i leiligheten og vri bryteren.

Det er trygt å si at utskifting av lampen er veldig enkelt, og om ønskelig kan hvem som helst gjøre det. Ikke glem å bevæpne deg med en trappestige hvis du installerer en armatur i taket. Dette vil gjøre jobben din enklere, samtidig som du reduserer sannsynligheten for å miste en defekt lysrør ved et uhell og bryte den. Når du bytter lamper på et kontor, hvor paneler med flere lamper vanligvis er beskyttet med frostet glass, må du tørke innsiden av lampen. Det er ikke kjent når du fortsatt vil få muligheten til å rense det for støv, dessuten vil du neppe gjøre alle de ovennevnte manipulasjonene, spesielt av hensyn til dette.

Levetid og avhending

Lysrør har en av de lengste levetidene som er tilgjengelige i dag. Noen produsenter hevder at modellene deres er egnet for 20 000 timer kontinuerlig bruk. Slike tall kan ikke annet enn å forbløffe, men gjennomsnittsverdien av driften av slike alternativer er 13 000 timer. Modeller med lang levetid er bra for kontorlokaler der det ikke er mulig å hele tiden bytte ut noen lamper med andre. Det er verdt å merke seg at rørformede modeller vanligvis fungerer lengre enn krøllete. Den samme regelen gjelder lampenes diameter: tykkere modeller kan brukes lenger enn tynne..

Som du vet, er det kvikksølvdamp inne i pæren, og derfor må lampene kastes ved hjelp av en spesiell teknologi. I utlandet har det lenge blitt fastsatt bøter for tankeløs håndtering av slikt utstyr på grunn av den store miljøskaden forårsaket av avhending. Absolutt alle lysrør har en advarsel om at de ikke bare kan kastes i søppeldunken. Kvikksølv er et giftig stoff, og hvis lampen ved et uhell er ødelagt, vil dens damp forbli i luften i lang tid, ikke bevege seg noe sted og forgifte rommet. Dessverre er det få mennesker i Russland som er bekymret for dette problemet..

Imidlertid er ikke alt så ille. Det er noen selskaper som resirkulerer lysrør, men det er ikke mange av dem ennå. Den enkleste løsningen ville være å bringe en utbrent lampe inn i det indre av lyset. Som regel vet spesialister der hva de skal gjøre med lysrør, og noen samarbeider til og med med gjenvinningsselskaper. Sørg for å spørre om det er mulig å overlevere en utbrent kolbe til en stor lyssalong nærmest deg..

Se neste video for hvordan du gjenoppretter en lysrør med egne hender.