Lavalampe

Lavalampe

Lavalampen er ikke lenger mangelvare, som i den fjerne sovjetiske tiden, og har ikke mistet sin popularitet gjennom årene. Dette, som før, er en merkbar og fasjonabel dekorartikkel, elsket av mange for sin lysstyrke og uvanlige design. Nå kan alle kjøpe en slik lampe, selv om det i Sovjetunionen ble ansett som sjelden flaks å få noe slikt..

Tidligere var det prestisjefylt å gi en merkelig lampe til høytiden, med hennes deltakelse ble det arrangert hjemmediskoteker, gjestene tok alltid hensyn til den. Og selv om lidenskapene rundt lampen har avtatt, er det fortsatt et kjærkomment møbel for mange.

Litt historie

Dagens lamper kommer i en rekke farger, modeller og størrelser. Prisene på uvanlige dekorative lamper varierer avhengig av produksjonsland og produktets individuelle parametere. Lava lamper er spesielt populære blant tenåringer for sin fengende design, men få av dem vet at en gadget som er fasjonabel i dag ikke er en moderne innovasjon i det hele tatt..

Ideen om å lage en lavalampe tilhører Edward Craven Walker, ingeniør fra Storbritannia. Det var han som i 1963 utførte et eksperiment med blanding av olje og parafin, etterfulgt av oppvarming av blandingen. Effekten sjokkerte oppfinneren med sin skjønnhet, og han fant på en unik lampe som ga den et navn Astro lampe.

To år senere, i Hamburg, ble to amerikanske forretningsmenn fra Chicago interessert i en oppfinnelse med væske inne i en kolbe, presentert på en messe. De kjøpte patentet på en boblelampe, kalte kjøpet “Lava Lamp” og satte det i drift..

Midt på 60 -tallet av det tjuende århundre ble lampen et slags emblem for tiden, tiltrekker seg utsikt og tiltrekker seg flere og flere beundrere med sin design. En bom med lavalamper slo rundt i verden og fanget mange land i Europa.

På 90 -tallet. lampene ble allment anerkjent i vårt land, hvor toppen av spredningen av den psykedeliske subkulturen nettopp ble observert, og alt ekstraordinært vakte stor spenning og interesse.

De første lampene ble hovedsakelig laget med en lys gul eller blå væske i en pære, og inne i de røde og hvite parafin “skyene” dannet bisarre former. Utviklingen av tekniske evner gjorde det mulig å organisere produksjonen av lamper i et stort utvalg av former og farger på fartøyets innhold. Men deres essens forble uendret – magien i et lite univers, innelukket i en ramme av gjennomsiktig glass..

Verdighet

Det er et sted for en lavalampe i ethvert interiør. Hun kan lett “gjenopplive” selv den kjedeligste stilen og bli den lyse aksenten. Enheten spiller ikke bare rollen som dekorasjon, men fungerer også som en belysningsenhet. Den brukes ofte som nattlys, siden belysningsområdet ikke er mer enn tre meter.

Imidlertid er dette elementet oftest kjøpt som dekorasjon og underholdning for synet og sjelen. Tross alt fascinerer spillet av parafin i en glassflaske oppmerksomheten med endring av former og fargemagi.. Sett pris på enheten fordi den:

 • har en uvanlig design for en lampe;
 • universell og interessant ikke bare for barn, men også for mennesker i alle aldre;
 • kompakt i design;
 • praktisk, vedlikeholdsfritt og enkelt å installere og koble til.

Med en så dekorativ liten ting som en gave, kan du gå på bursdag eller nyttårsfeiring. Det vil se like attraktivt ut på skrivebordet på kontoret og på nattbordet på soverommet hjemme..

Enhet og driftsprinsipp

Lavalampen kan enten være en bordplate eller en gulvlampe, det avhenger av glasspærens størrelse og design.. Enheten er forskjellig i en enkel enhet og er en lampe som består av:

 • en gjennomsiktig sylinder av glass fylt med glyserin og gjennomsiktig voks;
 • glødelampe plassert i det nedre rommet i strukturen;
 • sokkel, bestående av en sokkel, reflektor og glødelampe av en bestemt type og spenning;
 • metallhette;
 • ledninger for strømforsyning.

Sammensetningen av væsken i beholderen er glyserin og parafin. Alle transformasjoner i kolben er basert på parafin, som synker i glyserin ved romtemperatur. Lampen varmes opp på grunn av lyspærens og reflektorens arbeid. I oppvarmingsprosessen mykner voksen, blir lettere og begynner sakte å bevege seg langs sylinderen. Den visuelle effekten av skyer som flyter i luften skapes. Temperaturfallet fører til en endring i bevegelsen av parafin, som tar de mest uventede former i prosessen..

Stadier av arbeidet

Det er ingen spesifikk plan for driftstrinnene til lavalampen. Dette er en enkel enhet i design, for hvilken det er nok å koble til en fungerende strømforsyning eller et spesielt lys (i den trådløse modellen). Hvis lampen leveres demontert, må den først og fremst være riktig montert.. Dette er en enkel og rask prosess:

 • Plasser lyspæren i en spesiell sokkel i sokkelen og skru den.
 • Sett kolben med lokket oppover i stativet (ikke åpne lokket under noen omstendigheter),
 • Sett et dekorativt lokk på kolben.

Etter det er enheten klar for tilkobling og drift.. Det er bare noen få skritt igjen før han begynner å glede seg selv fullt ut:

 • Lampen skal plasseres på gulvet eller på en flat bordplate nær uttaket.
 • For at enheten skal fungere, må du koble den til strømforsyningen.
 • Etter at du har plugget inn kontakten, tennes glødelampen.
 • Glyserin og parafin oppvarmes, og parafinet begynner å bevege seg.

Etter åtte timers kontinuerlig drift, bør belysningen kobles fra strømnettet og slås av i omtrent en time. Denne tiden vil være nok til at lampen kan kobles til igjen..

På noen modeller er en effektregulator plassert på ledningen. Det anbefales å bruke det på maksimalt nivå, slik at voksen i kolben varmes opp tilstrekkelig. Mindre strøm vil frata innholdet i lampen lysstyrken som den er så populær og elsket for..

Designalternativer

Lava lamper presenteres i butikker i et bredt spekter, og gir hver kunde en mulighet til å gjøre et valg. Det er modeller som skal brukes utelukkende i jenterom og romantisk interiør på soverom. Men det er også lakoniske og mer allsidige alternativer for kontorer og minimalistiske oppholdsrom..

Basismaterialet for alle modellene er laget av metall, noe som gjør det stabilt når det installeres og varmes opp. Designet velges ut fra individuelle hensyn og kan varieres:

 • En avlang kolbe med små monokromatiske glitter, vakkert iriserende og beveger seg i dypet av gjennomsiktig glyserin. Denne bordplaten er tilgjengelig i en rekke hette-, base- og paljettfarger.
 • En kolbe med samme form med glitter av samme farge som glyserinet. Små paljetter er litt rikere på skyggen, basen og hetten er i samme område. Flerfarget palett tilbys, stasjonær installasjon foreslått.

 • Sokkel og hette forkrommet, glitter i tre farger, lampe med keramisk sokkel.
 • Gulvlampe på et høyt ben (123 cm) med en stabil base. Inne i en glassflaske er det enfarget glitter i en gjennomsiktig eller tonet væske. Den største, dyreste og spektakulære modellen.
 • Gulvlampe (61 cm) med bredere krommetallfot. Kolbefylling – lite kaliberglitter i gjennomsiktig eller farget glyserin.

 • Sylindrisk lampe med en stor gjennomsiktig del fylt med glitter (39 cm).
 • Sylinderformet lampe med klar væske og farget voks (39 cm).

 • En rakettformet lampe med flytende voksbobler i en eller to farger mot bakgrunnen for absolutt gjennomsiktighet av pærefylleren.
 • Krøllete modeller med gnister i alle regnbuens farger eller voksbobler. Det mulige fargevalget varierer i alle mulige kombinasjoner: fra fiolett med blått til blå-gult, grønt med gull eller rød-oransje. En modell med en lys design blir oftest kjøpt for barn.

Glitterlamper skiller seg fra vokspartnere ved at skinnende partikler beveger seg raskere ved oppvarming, og tett voks danner intrikate former. Disse kan være avlange dråper, flekker, skyer, bobler eller noe lignende maneter og fallskjerm. Alle kan se noe spesielt i bisarre former.

8 bilder

Driftsregler

Når du bruker lavalampen for første gang, vil det ta 2 til 3 timer før voksen blir helt varm. Hvis den samler seg ved basen eller i det øvre rommet og står stille selv etter 1,5 timers bruk av enheten, må lampen roteres forsiktig rundt aksen flere ganger.

Enheten kan fungere kontinuerlig i opptil 8 timer. Maksimumet er tillatt hvis det er slått på i to timer lenger. Lengre bruk fører til overoppheting av lampen og brudd på den..

Hvis parafin samles i bunnen av pæren under bruk av lampen eller det vises for små bobler, må den avkjøles i en time.. Det er enkelt å bruke lampen, men du må fortsatt følge noen grunnleggende regler:

 • installer produktet bare på en flat, stabil overflate;
 • glødepæren skal være plassert strengt i midten;
 • gjennomsnittstemperaturen i rommet er ikke lavere enn 20 grader;
 • for å rengjøre glassflasken med en myk klut, er det tillatt å bruke et glassrenser med en ikke “aggressiv” sammensetning;
 • koble enheten fra nettverket i tide for å unngå overoppheting;
 • erstatte utbrente lamper med analoger av A-15 W eller A-40 W markeringer;
 • gjør en full syklus med lampeoppvarming hver tredje måned.

Forebyggende tiltak

Lavalampen, som alle andre enheter som drives av strømnettet, krever å ta forholdsregler under driften.. For ikke å skade helsen din eller skade lampen, må du huske følgende:

 • Det er uakseptabelt å transportere enheten i kulde og oppbevare den ved lave temperaturer (mindre enn +5 C).
 • Lampen skal ikke utsettes for direkte sollys. Overoppheting av produktet er beheftet med fading av voks og skade på enheten..
 • Det er forbudt å riste armaturen som er koblet til nettverket, flytte, slippe eller utføre noen aktive manipulasjoner med det. Hvis du ikke vil at væsken i kolben skal bli grumsete, lekker den ut eller eksploderer.

 • Ikke bruk ekstra lyskilder og varme for å varme opp enheten. Glødelampe er tilstrekkelig for å sikre normal drift av apparatet.
 • I henhold til instruksjonene kan bare glødelamper erstattes. Resten av konstruksjonen får ikke endres..
 • For å bevare enhetens integritet og din egen sikkerhet, anbefales det å følge instruksjonene for bruk av lavalampen..

Ofte fører tilsidesettelse av sikkerhetsregler og produsentens instruksjoner til produktbrudd. Garantien gjelder ikke for tilfeller av skade forårsaket av forbrukerens feil..

Inkompetent interferens og ignorering av anbefalte forholdsregler kan til og med føre til en eksplosjon av produktet og skade for eksperimentørene..

Topp produsenter

Populariteten til enheten, som kombinerer dekorasjons- og belysningsfunksjoner, førte til at mange utenlandske og russiske selskaper var engasjert i produksjonen. Som på alle andre områder er det også ledere her..

Alive Lighting er et internasjonalt anerkjent selskap som produserer lysarmaturer gjennom arbeidet med et stort team av lidenskapelige og forente ansatte.. Disse ekspertene implementerer interessante ideer i armaturmodeller som er verdsatt for kvalitet og moderne design:

 • “UNO Volcano” – dette er navnet på en av de mest populære lampene fra Alive Lighting, som forutsetter en gulvinstallasjon og er beskyttet mot overoppheting, noe som er veldig nyttig for enheter av et slikt design som lavalamper.
 • “Tube Passion” – en modell i minimalistisk design, gjenkjennelig av voksens røde farge. Det slående produktet har standard dimensjoner, som gjør at det kan brukes i alle rom i bolig- og kontorlokaler..

Mathmos er den eldste produsenten av lavalamper. Vinner av en rekke priser for instrumentdesign og velorganisert markedsføring. De mest beundrede modellene fra Mathmos er:

 • “LavalampAstro” – design med en avtagbar pære, det er et stort utvalg av farger, supplert med nye variasjoner kvartalsvis. Dette tillater, etter å ha kjøpt en lampe en gang, å kunne endre designet regelmessig til en mer moderne versjon..
 • “FireFlow O1” – et unikt eksempel blant typiske lavalamper. Enheten varmes opp av et lys og har en avtagbar høyteknologisk glassylinder. Enheten kan fungere i 3 timer uten avbrudd. Det tar så lang tid for lyset å brenne ut og slukke helt. Enheten er enkel, effektiv og pålitelig i drift.
 • “FireFlow O1 skinne” – skiller seg fra den forrige modellen i en utrolig romdesign. Fungerer opptil tre timer fra et lys, noe som gjør det allsidig, mobilt og uavhengig av strømnettet.

Noen mindre kjente produsenter har også allerede funnet sine beundrere og ga ut følgende lamper:

 • PUL1020 – en russiskprodusert armatur presentert av Orient, som spesialiserer seg på design og produksjon av lysarmaturer. Et særtrekk ved lampen er iriserende gnister som leker med blending i pæren når enheten slås på og varmes opp. Drevet av et nettverk, solgt til en rimelig pris, upretensiøs i vedlikehold, attraktiv i interiøret.
 • “Start Lava” – et produkt av merket med samme navn “Start”. Standard representant for lavalamper til en fornuftig pris.

Også bemerkelsesverdig er kinesiske lamper av lavatype produsert på fabrikker som produserer belysningsapparater av forskjellige typer og formål..

Lavalamper i sin ytelse kjennetegnes ikke ved en utsøkt design, men de er trygge, holdbare og allsidige for bruk både på soverommet og på rommet..

Se neste video for hvordan lavalampen fungerer..