Hva slags lamper er det?

Hva slags lamper er det?

I dag spiller stil og skjønnhet en viktig rolle i interiøret. Men dette kan ikke oppnås uten moderne teknologi som kan omslutte huset med kos og komfort. Grunnlaget for dette er belysning og riktig valg av lamper, som gir en viss atmosfære til rommet..

Hva er en lampe?

Utvilsomt er det veldig vanskelig å gi en entydig definisjon av en lampe i dag. Deres store utvalg og forskjellige egenskaper gjør det mulig å gjøre absolutt alle rom individuelle og luksuriøse, og deres kraft, energieffektivitet, sikkerhet, farge og form forbløffer med mangfoldet..

En lampe er en enhet som er designet for å belyse et rom. I tillegg kan lampene brukes til andre formål: for forebygging av sykdommer, belysning av butikkvinduer, reklamestrukturer, desinfeksjon av instrumenter, etc..

For eksempel brukes kvarts ultrafiolette lamper i medisin for å behandle inflammatoriske sykdommer. Ved å bruke kvarts til kosmetiske formål kan du forbedre hudens tilstand, beskytte mot forskjellige virus og bli kvitt aldersrynker..

Visninger

Å gjøre hjemmet til et lyst, varmt og koselig sted å bo er ikke vanskelig nok. Det er viktig å velge riktig farge på lampens glød og bestemme hvilken type som er best egnet for et bestemt rom..

Glødelampe – Dette er den aller første typen lamper som dukket opp i verden og ikke har brukt sin popularitet den dag i dag. En slik lampe kalles også Ilyichs lampe. Driftsprinsippet er veldig enkelt: en elektrisk strøm passerer gjennom et wolframfilament som ligger i en vakuumflaske i glass og begynner å avgi lys når den varmes opp.

Disse lampene er det billigste belysningsalternativet for leiligheter. De gir ingen lyder, flimrer ikke og lyser opp umiddelbart etter at de er slått på. Det er viktig å merke seg at glødelamper sprer varme farger godt: oransje, gul, brun og “kjedelig” kald. Dermed forårsaker lyset ikke ubehag og er perfekt for alle typer lokaler..

Men i tillegg til fordelene, har de også ulemper – dette er deres skjørhet og høye energiforbruk. Dette betyr at du definitivt ikke vil kunne spare penger med slike lamper. I tillegg bør man passe seg for spenningsfall, som en slik lampe definitivt ikke tåler. Derfor, ved hjelp av en glødelampe, bør du ikke kjøpe den stykke for stykke, men det er bedre å fylle på et stort antall pærer, om nødvendig, bytte dem ut med en ny lyskilde.

Halogen lamper er en glassflaske med en wolframspole fylt med jod- eller bromdamp. Slike lamper blir veldig varme og tåler ikke naturlig fett på menneskelige fingre. Halogenlamper sprer perfekt hvit eller lysegul farge, men de kan heller ikke være en assistent for å spare strøm. Over tid begynner de å nynne og påvirke det menneskelige nervesystemet negativt..

Selvlysende Er de første sparelysene som kan vare 3-5 år og ta seriøst vare på lommeboken din. Nå trenger du ikke bekymre deg for lysene på gangen eller badet, eller bekymre deg for høye energiregninger..

Det er to typer lysrør: i form av en lang “pinne”, som er installert for gatebelysning, og kompakte, oftest brukt i hverdagen..

Disse lampene fungerer godt ved positive temperaturer, men i kulde varmer de opp lenge og når maksimalt lysutslipp i lang tid. Og de tåler heller ikke hyppig innkobling, noe som påvirker deres kortsiktige ytelse. I tillegg begynner de etter en stund å flimre og skaper lette striper i øynene..

Kast fluorescerende lamper kun på spesielt angitte steder..

LED -lampe regnes som de mest miljøvennlige lysarmaturene. Slike lamper har høy lyseffektivitet og lang levetid. De sprer en varm lys nyanse som er behagelig for øyet og ikke inneholder skadelige giftstoffer. Dette betyr at deres spesielle avhending ikke er nødvendig. De slås på automatisk om natten, og i løpet av dagen blir de ladet fra sollys og er ikke redde for kalde temperaturer. Kan de tjene fra -30 til +40? C. Det er sant at slike lamper gir ujevnt lys og skaper effekten av striper eller flekker, noe som forstyrrer et behagelig tidsfordriv. Slike lamper er veldig dyre, men de sparer alvorlig energi..

Typer sokkler

Basen til hver lampe er en sokkel – et element som er festet til kontakten og forsyner den med en elektrisk strøm.

Lampehetter er av to typer: skrue, som er angitt med bokstaven E som angir diameteren, og pinne – med symbolet G og et tall som angir avstanden mellom pinnene i tabellen i millimeter.

La oss dvele ved de vanligste:

 • E27 er en standard gjenget sokkel. Den passer til absolutt alle typer lamper.
 • E14 er en variant av samme base som E27, bare med en mindre diameter. Denne typen base kalles “minion”, den er en av de mest brukte i hverdagen. Disse typer sokler er av forskjellige typer: pæreformet, riveformet, speillignende og andre..
 • GU5.3 er en sokkel / sokkel med to små pinner. Denne typen brukes i innebygd belysning, i smykkebutikker, belysning for malerier..

 • GU53 – en lampe med denne sokkelen er en god erstatning for halogenlamper for boutique -belysning. Den leverer en levende og varm farge, og viser produktet på sin mest attraktive måte..
 • GU10 – en sokkel med en bule i enden for svingbar forbindelse med chucken. Vanligvis brukes lamper med denne typen sokkel i dekorative innfelte armaturer..
 • G4 – brukes til å belyse lite tilbehør, oftere i høyt spesialiserte mikrolamper. Denne typen lamper brukes av designere for å skape individualitet og understreke detaljer..
 • G9 er en pin-type base, som brukes i lamper drevet av en 220 V. Det er praktisk å bruke og bytte pærer. G9 brukes i spotlights, lysekroner og andre høyspenningslamper.

Varianter av belysningsenheter

Selv for 30 år siden kunne vi ikke ha forestilt oss at lyset i et rom kunne slås på bare ved å vinke eller klappe hendene våre. Og enda mer fantastisk var trådløs eller bærbar belysning. I dag kommer ingenting som en overraskelse, så vi kan velge en lampe for enhver smak og lommebokstørrelse. Det er bare å bestemme seg for romtypen og størrelsen på rommet.

Bevegelsessensorlampe er en belysningsenhet som reagerer på bevegelser og vibrasjoner i luften. Denne typen belysning vil alvorlig spare budsjettet og tid brukt på å lete etter en bryter. Modellen er enkel å bruke og installere.

For forskjellige lokaler brukes flere typer slike lamper: infrarøde sensorlamper er egnet for hjemmemiljø, på gaten, ved inngangen – mikro -termiske. Men det skal huskes at slike lamper bare fungerer med menneskelig aktivitet, det vil si at sensoren bare mottar bølger fra et objekt i bevegelse. Ellers slukker lyset.

For kontorer eller bad brukes enheter med ultralydsensor. Prinsippet for bruk av denne typen lamper er enkelt: når den beveger seg, forårsaker kroppen vibrasjoner i luften, og gir derved et signal til sensorenheten.

Trådløse lys – Ideell for rom der det er bedre å gjøre uten ledninger. Slike lamper går på batterier og til og med en skolegutt kan håndtere installasjonen. Trådløse lamper vil utfylle interiøret perfekt, selv om det ikke er plass eller strømmen er slått av, vil de også bli en ekstra innredning i rommet.

Den trådløse armaturen kan installeres hvor som helst. For eksempel i et skap eller omkledningsrom, skap eller på en trapp. De kan ha forskjellige former og størrelser, og prisene er rimelige for alle. Ved å installere slike lamper gir du komfort, bekvemmelighet og originalitet til rommet..

En populær type lampe som dekorerer rommet er sconce, som ofte erstatter lysekroner i små mellomrom. Disse vegglampene kan være god belysning i barnerom, salonger og soverom..

I moderne rom er det ofte installert lysekroner med lampeskjerm eller gulvlamper, som diffunderer mykt, varmt lys og har en gunstig effekt på synet, skaper et avslappende miljø og utfyller designet og et lyspunkt i rommet.

Bestselger – dimbare lamper. En dimmer er en enhet som justerer lysstyrken til lampen. Takket være ham kan du uavhengig kontrollere nivået og fargen på belysningen. Men ikke alle lamper kan dimmes: denne prosedyren kan bare utføres med halogenlamper og glødelamper..

Dimmeren bidrar til å spare energiforbruk. For eksempel, ved å jobbe sammen med en lampe, sløser det ikke med energi, og i løpet av dagen, hvis sollyset spres ujevnt, hjelper det å jevne ut belysningen og opprettholde ønsket lysnivå..

Slike lamper fordeler alltid lyset jevnt. I tillegg kan de kontrolleres uten å reise seg fra sofaen, for å skape den ønskede nyansen av belysningsendring hvert tiende år.

Hvordan velge riktig lampe er beskrevet i videoen.

Populære modeller

Mange liker ikke å rote på rommet sitt med et stort antall tilbehør, men de vil ha alt som er viktig i nærheten, kontrollere tiden og været utenfor vinduet, og også føre sin personlige dagbok uten å forlate sengen eller stolen. I dag kan du kjøpe en lampe med mange lignende funksjoner..

Når du kjøper en lampe, kan et termometer, et nattlys, en kalender, en timer og andre alternativer legges til. Den mest populære lampetypen er klokkelampe. Hvis det tidligere var fasjonabelt å henge en stor klokke på veggen, kan du i dag observere tiden bare ved å se på en gulvlampe eller et nattlys. I tillegg vil du ikke sovne viktige ting om morgenen ved å stille en vekkerklokke på dem. Slike lamper er praktiske å bruke og kan perfekt utfylle interiøret..

Det er et mer praktisk alternativ for unge foreldre: nå kan du trygt forlate barnet i rommet ved å installere en lampe med en barnepike på barnets rom, som alltid vil fortelle deg hva barnet gjør under ditt fravær, og vil også lar deg rolig gå om virksomheten din.

For elskere av alt som er lyst, har designere kommet med lysekroner som endrer lysskyggen. Slike lysekroner speiles ofte, noe som visuelt gjør rommet større og lysere. Det er sant at de trenger nøye og nøye omsorg. Ofte velges slike lamper for store rom – en hall eller en stue..

Fargeløsninger

Lysarmaturer og lysekroner spiller en viktig rolle i interiørdesign. Derfor bør du ta seriøst valget av fargen på den fremtidige lysenheten. Først av alt må du vurdere hvor belysningsenheten skal installeres og hvilken funksjon den vil bære. Hvis lampen bare er et dekorativt tilbehør i rommet ditt, må den absolutt være i harmoni med rommets dimensjoner, fargenyanse, form, dekorasjon og utførelsesstil..

Hovedfunksjonen til armaturene er å belyse rommet. Derfor er det viktig at lyset diffunderer jevnt i hele rommet og avgir en naturlig farge. Fargetemperaturen kan også påvirke atmosfæren i huset. I henhold til de forskjellige funksjonelle områdene, bør lyset være varmt og avslappende eller kaldt og arbeide.

Den dekorative belysningsfunksjonen spiller en viktig rolle. Fargen på lampen bør alltid være i samsvar med andre komponenter i interiøret, fordi dens skjerm bærer den viktigste semantiske belastningen i rommet. Det vil se latterlig ut hvis hovedfargen er klassisk gull, og i stedet for en krystalllysekrone vil det være en gulvlampe i en streng svart farge.

Det er best å velge skyggen på lysekronen basert på de eksisterende fargene i interiøret. For eksempel er lyse farger ideelle for barn og lekerom. De vil kunne opprettholde en atmosfære av ømhet og bekymringsløs barndom. Gule, røde, grønne farger har en gunstig effekt på utviklingen av barnet og hans oppfatning av miljøet.

Oransje og skarlagenrøde lysekroner vil perfekt utfylle interiøret på kjøkkenet eller stuen din. Disse fargene, som forskere har funnet, forårsaker appetitt og passer godt til bestikk, reflekterer i dem og gir en “velsmakende” nyanse til rommet..

For en hall eller et hvilerom er en dyp blå, rød mursteinfarge egnet. Dette er akkurat nyanser som omslutter interiøret med sin mykhet og samtidig dristighet..

Blå nyanser er mer egnet for å skape en arbeidsatmosfære, så stedet er på kontorer eller i studierom. Men du bør ikke velge lamper av disse nyanser av store størrelser, ellers vil ytelsen synke..

Hvordan velge?

Med et bredt spekter av lysekroner av forskjellige typer og stiler er det vanskelig å bestemme seg for valget av en som ikke bare vil variere i god design, men også i utmerkede egenskaper, dessuten vil den vare lenge og ikke miste sin attraktivitet i år.

Det er flere regler du bør vurdere når du velger et lysarmatur:

 • Hvis budsjettet ditt er lite, bør du foretrekke modeller med økonomisk energiforbruk;
 • Vær oppmerksom på antall lampemoduser og muligheten for å kjøpe en dimmer;
 • Finn ut alt om patroner og deres funksjoner. De kan variere på forskjellige måter;
 • Les alle spesifikasjoner for pærene som brukes. Det er verdt å ta hensyn til hva slags lamper du vil bruke på rommet ditt..

Du må bestemme lampens design. De vanligste er vegg- og taklamper, som er egnet for små rom, fordi de tar liten plass og visuelt begrenser rommet. Slike lysekroner vil perfekt dekorere soverommet, gangen, barnehagen.

Høyden på pendellampene kan alltid justeres, så denne typen lysekrone er allsidig og egnet for alle rom. Formene på suspenderte strukturer er også varierte, men her må du ta hensyn til samsvaret mellom størrelsen på rommet og selve formen på belysningsarmaturen..

Innfelte armaturer brukes ofte som ekstra belysning i et rom eller for å fremheve interiørdetaljer. Her kan du leke med farger, velge forskjellige typer glød og til og med lage kunstneriske og fantasifulle komposisjoner..

Eksempler på bruk i interiøret

Ofte sammenlignes en lampe i interiøret med en dekorasjon på en kvinne. Det eksisterer kanskje ikke, men med dette tilbehøret får bildet en mer solid status. Lysekronen er ikke bare i stand til å gi belysning til rommet, men også til å være hovedobjektet for oppmerksomhet, å understreke interiørstilen og tjene som en aksent i designet. Og derfor bør valget av en lysekrone behandles med spesiell angst..

Først av alt, bestem deg i hvilken stil rommet ditt er. Hvis det er gjort i det klassiske, da vil en krystalllysekrone, glass eller laget av smidd metall, se bedre ut. Det er bedre å velge interiørfarger med lyse delikate nyanser: hvit, krem, sølv eller gull. En slik lysekrone vil bli et ekstra tilbehør hvis rommet allerede har fargetoner i form av puter, figurer, klokker og andre dekorasjoner..

Moderne lysekroner laget art Nouveau, er installert oftere i stuen, soverommet, gangen. Den indre løsningen her vil være lysekroner laget av frostet glass og metall.

Hvis valget ditt falt på etnisk stil, da er det bedre å ikke avvike fra naturligheten her. Prøv å velge bare miljøvennlige lysekrone materialer og velg lampeskjermer laget av tre, papir, stoff.

Hi-tech stil forutsetter klarhet i linjer, bred bruk av sølv-metallisk farge, elementer av konstruktivisme, glass, plast og metall. Du bør ikke belaste denne stilen med andre dekorative elementer, derfor bør rhinestones, blonder og andre fargede materialer forlates..