Bordlamper

Nøkkelen til produktivitet og komfort ved et arbeids- eller studentbord er i stor grad bestemt av belysningen av arbeidsområdet. Bordlamper bidrar til å skape den rette atmosfæren, fremhever i tillegg de nødvendige områdene på bordet og ved siden av det, og beskytter øynene dine mot overbelastning. En riktig valgt lampe vil lette arbeidsprosessen og tjene som et stilig dekorativt element i rommet, så ikke forsøm denne nyttige enheten, selv om takbelysningen i rommet virker god nok.

Særegenheter

Bordlampen har noen design og tekniske egenskaper som skiller den positivt fra vegg- eller takmotstander:

 • Forbedre lysstyrken lokalt og spre den forsiktig, og gi lett komfort under intens visuell stress;
 • Kompakt i størrelse og lett i vekt, som gjør at de kan flyttes i huset fra et sted til et annet uten å demontere;
 • Muligheten til å justere lysstyrken ved å bytte pærer med høyere og lavere lysstyrke eller bruke en LED -lampe med en dimmer (dimmer);
 • Enkel bytte av lamper, selv et barn kan håndtere dette;
 • Mange arbeidslys har justerbar kroppshøyde og posisjon;
 • Bruk av moderne lamper (LED, energibesparende), som varer lenger og bruker et minimum av strøm:
 • Variabel design.

Noen av ulempene med bordlamper følger av designfunksjonene:

 • Følsom for mekanisk belastning. En lampe laget av skjøre materialer tåler kanskje ikke støt, brudd eller knuser hvis den faller ned;
 • Armaturer med glødelamper hører fortiden til, de har blitt erstattet av energibesparende og halogenlamper, noe som er et stort pluss på mange måter. Den eneste ulempen er vanskeligheten med å kaste lamper i utformingen av hvilke kvikksølv eller skadelige stoffer brukes. De må overleveres til spesielle punkter, siden det er forbudt å kaste dem i beholdere med matavfall;
 • Fungerer ikke offline. Nesten alle modeller må kobles til en stikkontakt eller til en PC ved hjelp av en USB -kabel. Batteridrevne modeller er sjeldne, for eksempel nattlys, men strømforsyningen må endres ofte.

Varianter

Alle bordlamper er delt inn i to store grupper:

 1. Funksjonell – å belyse arbeidsområdet;
 2. Dekorativ – for å plassere lys- og fargeaksenter i interiøret.

Begge gruppene kan igjen deles i henhold til flere flere kriterier: design, festetype, bryter, strømforsyning, utstyr, belysning, tekniske egenskaper.

Utformingen av armaturer innebærer deres inndeling i henhold til deres ytre egenskaper i armaturer for forskjellige rom og for forskjellige formål. Det er lakoniske og kraftige lamper for kontorer, fleksible lamper på ben til studentbord, lamper for sybord, barnelamper og nattlys i form av biler, dyr, interessante gjenstander, lamper til nattbord..

Vanlige typer fester:

 • Installert på en flat, horisontal overflate. Dette er det enkleste og mest vanlige alternativet, som er praktisk ved at det er lett å flytte det innenfor arbeidsområdet, men det er også det mest upålitelige når det gjelder mekanisk skade. En slik lampe er lett å banke eller slippe, og sannsynligheten for at den ikke blir skadet er et stort spørsmål;
 • På en klesklype. Dette feste finnes vanligvis i ganske lyspærer. Deres bekvemmelighet er at du kan fikse lampen ikke bare på sideflaten av bordet, men også på bokhyllen og en avsats over bordet. Det er vanskeligere å slippe en slik lampe, men du må være veldig forsiktig når du velger en klesklype. Hvis den ikke er sterk, vil ikke lampen feste seg til en skrånende overflate;
 • På en klemme. Mest av alt ligner denne typen vedlegg metoden for å fikse en gammel kjøttkvern på kanten av bordet. Den ene delen av mekanismen påføres bordplaten ovenfra, og den andre skrus fast nedenfra til den stopper til kanten av bordplaten, som det er sagt, er festet i en skruestik. Hvis basen til en slik lampe lar deg rotere og vippe den i forskjellige vinkler, er dette det mest optimale alternativet for å fikse en funksjonell lampe i arbeidsområdet i dag..

Brytertyper:

 1. På en ledning.
 2. På trykknappkontroll.
 3. Sensorisk.
 4. Fjernstyrt med dimmer.

Mattyper innebærer en måte å få energi til arbeidet. Dette kan være elektrisitet når den er koblet til en stikkontakt, arbeide fra en PC via en USB-tilkobling, trådløse oppladbare modeller og batteridrevne lamper.

Spesifikasjonene avhenger av hvilken type lampe som gir belysning. Disse inkluderer lysstrøm, støtmotstand, fuktmotstand, støvbeskyttelse, levetid.

Belysningstyper:

 • Glødelampe;
 • Halogen lampe. Det skiller seg fra glødelamper ved at wolframtråden er plassert i et gassrør, noe som forlenger levedyktigheten og lysstyrken på belysningen;
 • Energisparende eller lysrør. Effekten til disse lampene er fem ganger høyere enn de konvensjonelle, og energiforbruket er omtrent samme tid lavere. Den største ulempen er bruken av kvikksølvdamp og andre elementer i driften av belysningsapparatet, noe som gjør det miljøfarlig;
 • LED eller LED lampe. Den mest økonomiske og holdbare, med lang levetid og tilleggsfunksjoner. Disse inkluderer fleksibelt armaturhus, farget belysning, varme- og bevegelsessensorer, dimmere (for dimbare lamper), forstørrelsesglassmodeller og et høyt fuktighetsvern. Diodehalvlederen i seg selv varmes praktisk talt ikke opp under drift, og det er ingen fingeravtrykk på overflaten, så å bytte lampe er innenfor noen persons makt.

Utstyr

Den er forskjellig for forskjellige modeller, men den generelle listen over komponenter som kan finnes i esken med produktet er som følger:

 • Utskiftbare lampeskjermer eller skjermer;
 • USB -kabel for tilkobling til en PC;
 • Bruksanvisning;
 • Utskiftbare pærer;
 • Garantikort.

Avtale

Lampetypen velges i henhold til formålet.

Det beste alternativet for å belyse arbeidsplassen er en svak sfærisk eller konisk nyanse som belyser arbeidsplassen mest komfortabelt. Denne regelen gjelder for skrivebordet, hvor leksene gjøres, og skrivebordet til nålekvinnen eller tegneren, og for arbeidsområdet til manikyrmesteren. Benet til en slik lampe er ønskelig på hengsler, slik at lampens høyde og hellingsvinkelen kan justeres..

Det er også viktig å vurdere belysningseffekten og dens konsistens med lysstyrken til overlyset. Det beste alternativet er 60 W..

Energisparende og LED-lamper har en annen effektklassifisering enn glødelamper, det er viktig å ta hensyn til dette når du kombinerer forskjellige pærer.

For et datamaskinbord er ikke vanlige modeller med runde nyanser egnet, men langstrakte, som godt belyser området rundt datamaskinen og belyser tastaturet. Slike lamper kan fungere fra strømnettet eller fra USB -inngangen. Store lamper brukes til å belyse hele overflaten på bordet, kompakte minilamper produseres for å belyse tastaturet, som settes inn i USB-inngangen som flash-stasjoner. Men det viktigste valgkriteriet er ikke lampens størrelse, men passende lysstyrke og fargetemperatur, noe som ikke vil komplisere arbeidet foran skjermen..

En armatur for et dressing- eller sminkebord bør skape både intens og mykt lys, så nært som mulig naturlig lys. Det er best å dvele ved modeller som ikke er dekket med nyanser og er installert i øyenhøyde fra flere sider samtidig. Den anbefalte avstanden er 1 meter, effekten er opptil 100 W. Den optimale løsningen for toalettbordet er et kunstnerisk speil, som allerede er kombinert med matte nyanser som belyser ansiktet fra alle vinkler, og dermed unngår skygger.

Det justerbare lysstyrkenivået vil være en ekstra bonus. Med dette lyset vil sminken aldri bli for lys eller for svak, noe som er mulig med overdreven eller utilstrekkelig lysstyrke..

En bordlampe til et biljardbord ser spesifikk ut. Det ville være mer riktig å kalle det over bordet, siden belysningsenhetene for spillernes bekvemmelighet er plassert i kort avstand over bordet rundt hele omkretsen. Disse minimalistiske nyanser med en reflekterende overflate på innsiden gir god og jevn belysning av hele lekeområdet.

Lamper for barn kan brukes til forskjellige formål: å belyse vuggen, skrivebordet, lekeområdet, nattbordslamper. Barnas lamper og pærer i dem bør velges spesielt nøye i samsvar med alle anbefalte standarder for strøm og lysstyrke. Det er også viktig å velge materialer (ikke-brytbare, ikke-traumatiske, giftfrie) og typen lyspærer. Det er verdt å forlate enheter som arbeider med damper av kjemiske elementer. Det er best å foretrekke LED -lamper.

Når det gjelder design, er lamper for barn lyse og intrikate, de kommer i interessante farger og med sine favoritt tegneseriefigurer..

Populære modeller

Hvis en funksjonell lampe for en arbeidsplass ikke skulle være lys, distraherende og irriterende for øynene, er formålet med en dekorativ lampe bare å skape en aksent i et bestemt område. Og her kan du gi fantasien fullstendig frihet, velge en ferdig modell og designe den selv.

De originale lampene med lyse, ikke-standardiserte nyanser, alle typer gulvlamper og lampe er veldig populære. Clothespin lamper er et interessant dekorativt element, fordi de kan plasseres nesten hvor som helst og i alle vinkler, til og med opp ned.

For å oppta det tomme rommet i området som krever belysning, vil veggmonterte transformatorlamper og gulvalternativer med et bord i settet hjelpe.

Du kan fremheve et eksisterende bord i gangen eller stuen ved å bruke klassiske alternativer under tekstilnyanser. På soverommet vil dimbart lys være passende, noe som vil gi god belysning, for eksempel for lesing, og opprettholde en intim atmosfære i rommet uten et taklys..

Elite interiør vil bli dekorert med stilige lamper fra designere eller produkter fra verdensberømte merker som Tiffany og Swarovsky.

Fargeløsninger

Fargespekteret til funksjonelle arbeidslamper er begrenset til transparente, gjennomskinnelige, matte og fargenøytrale alternativer. Dette skyldes det faktum at en lys plafond kan distrahere fra arbeidet, og lyset som farges av det kan påvirke synet negativt med langvarig eksponering..

Dekorative lamper kan ha et stort utvalg av teksturer og nyanser..

Valg av farge avhenger av nøkkelfargene i interiøret. Hvis armaturen brukes som et lite tillegg, kan den gjøres i klassiske, elegante farger eller i nyanser som råder i rommet. For å skape kontrast kan du bruke lamper i de fargene som er på motsatt side av fargehjulet i forhold til de dominerende malinger i interiøret..

Hvite lamper er elegante klassikere som organisk ser ut i den historiske stilen og i det moderne interiøret. Gradvis falmer til den tradisjonelle og svarte fargen. Hvis en svart lysekrone i midten av rommet er for dristig avgjørelse, harmoniserer lampene vellykket i interiør i forskjellige stiler og skaper en litt dramatisk, “intim” atmosfære.

Rød, rosa, korall er aksentfarger som ikke krever andre dekorative elementer enn dem selv. Den samme lyse fargeflekken kan være blå, lilla, rik gul, smaragd, granat. Lamper i disse fargene er egnet for stue og kjøkken.

På soverommet trengs roligere alternativer: syrin, lysegul, rolig grønn, lysegrønn, fersken.

Former og størrelser

Armaturens plassering avgjør dens form, størrelse og dekorative funksjon..

Arbeidslampen skal være mellomstor, transformerbar og diskret. Imidlertid er en lakonisk lampe ikke nødvendigvis kjedelig. Den kan lages i en interessant form, for eksempel en kinesisk lykt av papir med justerbar høyde, en rund gjennomsiktig skjerm med en original pære inni, en enkel lampe med en plast- og tekstilskjerm på et intrikat foldbart ben.

Enheter for å dekorere en stue, soverom, kjøkken, barnerom, studie er mer variable. Her kan du trygt bruke uvanlige designideer og håndlaget.

Små sfæriske lamper uten bein rundt hele omkretsen av stuen, “akvarier”, sommerfugler, blomster, høye smale lamper i sengen, en stearinlys for spesielle anledninger, en “fontene” for et arbeidsrom, en globus eller en tegneseriefigur for et barnerom – bare noen av alternativene.

Stiler

Dekorative lamper i forskjellige stiler skiller seg fra hverandre i utseende, selv om disse stilene er innenfor samme trend – historisk eller moderne.

 • I etterligning av den antikke stilen hvit farge råder, tyngde, etterligning av stein og marmor, prydmotiver: meander, acanthus, vinstokker, laurbær og olivenblader.
 • Romersk stil, tvert imot, det er langt fra forfining. Lamper kjennetegnes ved enkle rettlinjede former, mørke paletter (rødbrun, grønn, burgunder), en overflod av smiing, kjeder, geometri. Fra tegningene – bilder av representanter for dyreverdenen og fugler.
 • Gotiske lamper ligner litt på ham.. Dette er elegante metallprodukter, ofte stilisert som lykter og stearinlys, men forskjellige i veving, trefoil eller eføyornament..

 • Litt mer sofistikert og glassrikt er nattelivet Renessanselamper, selv om de fortsatt har gotiske trekk.
 • Lamper a la barokk kjennetegnes ved sin massivitet, prakt og overdreven innredning. I en moderne tolkning kan det være en enhet med flere nyanser eller en girandole (en forgrenet lysestake) med lysdioder i form av lys..
 • Også frodig, rikelig med gull og lyse nyanser bør være rococo produkter. Typiske løsninger er omvendt lysestake med forgylling, porselenengler og små statuer.

 • Produkter innenfor klassikerne Er forfining, uttrykksfullhet og moderat rikdom. I form kan de være en hentydning til grenene på et tre, de er dekorert med bronse og sølv.
 • Empire -stil preget av tydelige former, skulpturalitet. Basen på lampene kan være laget av edelt tre, og skjermen kan være laget av silke, glass, krystall, porselen. Av de dominerende fargene – blå, svart, skarlagen, rød, grønn.

 • Moderne gjør lyset og dets kilder sentrale i interiøret. Armaturene kjennetegnes ved sine strømlinjeformede former, asymmetri og frie linjer. Glassmalerier og delikate blomstermotiver brukes til å dekorere plafondet. Bruken av naturlige materialer, verdifullt tre, glass, perler, krystall, lyse farger er karakteristisk. Typisk for denne typen er Tiffany -armaturer..
 • Pop Art – stil med karakter, og dette kan sees selv i detaljer som lamper. Dette er positivt, lysstyrke, bisarre former laget av monokromatisk plast og polymerer..
 • Hi-tech og minimalisme betyr lamper av forskjellige størrelser, fra store til miniatyr, som forenes av fellestrekk: gjennomsiktighet i strukturen, bruk av metaller, glass, kromoverflater, rette klare linjer, maksimal konsistens.

 • Etniske stiler gjenspeile særegenheter ved kultur og liv. På indisk kan lamper se ut som smidde kunstige lanterner, på afrikansk -lignende halm- eller bambusflett, i østlige baller av det fineste rispapiret med eller uten maling.
 • Moderne populære trender Prøv å være original og kombinere uforenlige ting. Lamper i stilen “country” og “Provence” er pastellfarger, små blomsterprint, tekstiler, tre. “Loft” – minimalistiske lamper med et snev av industrialisering: lamper uten skjerm, stålskjerm, skjematiske konturer av nyanser laget av wire, overvekt av hvitt. “Grunge” er en etterligning av gamle produkter fra en bestemors bryst, “moderne” og “fusjon” – en forsettlig tolkning av de vanlige trendene i en generell retning.
 • I krysset mellom alle stiler står og eklektisisme, i stand til å kombinere funksjoner i forskjellige retninger til en harmonisk helhet.

Materialer

Basen og nyanser er laget av forskjellige materialer:

 • patinerte metaller (jern, messing, sølv, kobber, bronse);
 • stein;
 • gips;
 • glass;
 • krystall (matt, blank, gjennomsiktig, farget);
 • keramikk;
 • tre (svart, rødt, lyst, børstet, gjennomvåt, lakkert, for maling);
 • smiing;
 • kunstige og halvedelstener for innlegg;
 • naturlig og øko-lær;
 • syntetiske og naturlige stoffer;
 • papir.

I noen tilfeller brukes pels, elfenben, fjær, perler, perler, emalje, krystaller, edle metaller i tillegg til dekorasjon..

Produsentoversikt

Populære produksjonsland som produserer vakre og kvalitetsprodukter inkluderer:

 • Spania (LEDS, Mantra, B. lux).
 • Italia (AXO light, IDL, Ciulli, Banci, Passeri International og Baga).
 • Tsjekkia (Artglass, Bydzov, Preciosa, Elite Bohemia).
 • Tyrkia (Ozcan, Seda).
 • Tyskland (Lumberg, Hans Kogl, Schmitz-Leuchten).

For en oversikt over 10 bordlamper, se følgende video.