Branduri de lux în lumea arhitecturală a muzeelor

Tot mai multe companii renumite se bazează pe expoziții organizate în diferite muzee pentru a populariza și a spune povestea mărcilor lor. Aceste expoziții nu numai că atrag atenția asupra istoriei produsului lor, dar le sporesc și imaginea. Producătorii de articole de lux apelează la muzee ca pe noile lor canale de marketing. Branduri de lux precum „Bulgari”, „Dior”, „Chanel”, „Alexander McQueen”, „Ralph Lauren” și altele își prezintă renumitele produse în muzee, precum și în magazine.

                Așa spune Rob Frankel, expert în branding la „Frankel și Anderson”, Los Angelis: „Prin poziția mărcii lor în contextul unui muzeu, companiile pun o imagine subconștientă în capul persoanelor cărora le aparține o marcă muzeu, că are o calitate care rezonează cu muzeul. ”

                Expozițiile sunt foarte reușite. Expoziția „Alexander McQueen” la Metropolitan, New York este clasificată în funcție de popularitate ca fiind cea de-a opta expoziție populară de 141 de ani, fiind pe aceeași listă cu „Mona Lisa”, „comorile lui Tutankhamun” și expozițiile lui Picasso.

                Aceste companii se angajează în proiecte de anvergură și atrag arhitecți celebri care proiectează noi centre pentru designul și istoria lor corespunzătoare calității ridicate a mărcii pe care o prezintă. Această tendință inițiată de mărcile de mașini de lux, expuse în clădiri impresionante ale muzeelor, câștigă popularitate.

                Casa de modă italiană „Max Mara” este partener în proiectul de construcție al Muzeului American de Artă „Witney” din New York, proiectat de Renzo Piano. Brandul creează o colecție tematică, numită „îmbrăcăminte arhitecturală”. Inspirat de clădirea muzeului ca „design pur și materiale perfecte”, arhitectul le proiectează o geantă, recreând fațada clădirii pe piele. Toate câștigurile din seria limitată de 250 de saci vor fi donate Fundației Piano pentru a-și finanța proiectele culturale și educaționale.

                Casa de modă franceză „Louis Vuitton” a inaugurat recent un muzeu lângă Paris, proiectat de Frank Gehri ale cărui celebre forme sculpturale devin repertoriul constant al mărcilor de lux.

       Când vine vorba de arhitectura acestor clădiri, este impresionant ca ei înșiși. Muzeul Fundației Louis Vuitton este conceput ca un eveniment artistic viitoare la Paris și inaugurarea sa este așteptată la sfârșitul lunii octombrie 2015. Fundația consideră clădirea ca o operă semnificativă de arhitectură și ca o întruchipare a misiunii „sprijin pentru știință și educație ”. Am ales arhitectul Gehri pentru această misiune.

Muzeul Fundației Louis Vuitton

muzeu-fundație-luis-vuitton-contemporan-arhitectură-branduri de lux

2-Louis-Vuitton-Museum-Modern-artistic-building-brand-luxury-brands

Louis-Vuitton-Foundation-Museum-Art-Project

                Parisul a încetat de mult să fie cel mai semnificativ centru de artă, arhitectură și design contemporan în care a fost în prima jumătate a secolului al XX-lea. În prezent, alte orașe, cum ar fi New York, sunt liderii. Dar până acum nu a existat o investiție privată atât de mare într-o instituție culturală. Muzeele private din Franța nu sunt multe. Dar acesta reușește fără birocrația franceză grea. Acest proiect este o sinteză între obiectivele culturale și întreprinderea privată. Este un muzeu de artă contemporană și un centru cultural. Orașul nu a avut niciodată o legătură atât de puternică între ambițiile culturale și o companie privată.

1-Louis-Vuitton-muzeu-arhitectură-modernă-branduri de lux

Louis-Vuitton-Museum-Modern-Sun-layer-layer-architecture-muzee-branduri de lux

Situată la marginea de nord a Boulogne-ului, printre copacii unuia dintre cele mai mari parcuri din Paris, clădirea și-a „extins” „pânzele” de sticlă formate în întregime în stilul lui Gehry. Plicul era format din 3.600 de panouri curbate din sticlă, care se ridicau sub forma unei pânze de navă. Ea este descrisă ca o „navă”, un „nor” și chiar un „aisberg”!

Muzeul Fundației Louis Vuitton

the-museum-luis-vuitton-view-from-an-avion-height-luxury-brands

În proiectul acestui arhitect, sticla domină. Acest fapt ajută proiectul să fie aprobat de primarul Parisului, deoarece este situat în parc și devine un monument interesant pentru vizitatori..

Construcția clădirii are 100 de ingineri și aproximativ 3.000 de lucrători. A durat 13 ani până la finalizarea proiectului. Construcția este finanțată de unul dintre cei mai bogați francezi Bernard Arnault care conduce imperiul LVMH. Potrivit presei locale, bugetul inițial a fost de aproximativ 100 de milioane de euro, dar în cele din urmă a fost depășit cu mult..

Când Gehry proiectează, începe cu exteriorul și construcția clădirii. Interiorul este ultimul lucru pe care îl face. Formele de sticlă servesc drept fațadă și acoperă holul. Clădirea are spații expoziționale, un auditoriu, precum și facilități publice, cum ar fi o cafenea, o librărie și o sală centrală mare. În auditoriu există o cascadă magnifică cu scări frumoase. Vitrarea permite luminii naturale să pătrundă fără efort în camerele muzeului. Lumina este folosită perfect pentru prezentările de modă ale mărcii.

museum-scheme-fondation-luis-vuiton-de-haut

Renzo Piano este arhitectul clădirii. A proiectat zeci de clădiri pentru muzeu. Una dintre cele mai puternice caracteristici ale proiectelor sale este de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și de a construi clădiri confortabile pentru locuit sau pentru expoziții de artă..

La fel ca în proiectul său „Centre Pompidou” din Paris, Piano ne oferă încă o dată un loc minunat, unde oamenii se întâlnesc, vorbesc și fac schimb de idei. Îmbogățește viața civică.

luis-vuitton-foundation-museum-lac-de-front-luxury-brands

fundația louis-vuitton-terasse

Muzeul a fost deschis pe 1 mai 2015. Renzo Piano afirmă că principalul avantaj al acestei noi clădiri este furnizarea de spațiu pentru pietoni. El mai spune: „În general, clădirile publice, mai ales dacă sunt clădiri culturale, trebuie să fie spațioase și accesibile pentru a asigura confortul real..

Louis-Vuitton-Museum-Color-Foundation-Room-Event-Room

louis-vuitton-muzeu-fundație-ușă colorată

Orașele nu sunt orașe dacă sunt cu o mulțime de clădiri care cuceresc complet spațiul deschis. Când construim orașe, trebuie să ne asigurăm suficient spațiu liber pentru plimbări și să ne simțim bine cu posibilitatea de a respira și de a comunica. „Explică arhitectul.

muzeu-Whitney-idei-arhitectură-moderne

muzeu-whitney-scări-vitrare-artă-vedere-new-york-branduri de lux

Branduri de lux în muzee contemporan

whitney-muzeu-contemporan-moda-si-arta-branduri de lux

muzeu-Whitney-clădirea-vedere-din-stradă

muză-Whitney-clădire publică

Este o clădire de 8 etaje, construită din panouri metalice albastre. Forma este asimetrică, în terase și căi vitrate care merg în jos. Muzeul este accesibil prin spațiul public („Largo”), care servește ca un fel de tranziție între stradă și muzeu. Acesta este un spațiu public, cu vedere la râul Hudson și la intrarea în „High Line”. Se accesează prin holul principal de intrare, care are rolul de spațiu expozițional – o galerie de acces gratuit.

muzeu-whitney-muzeu-new-york

whitney-museum-panoramic-view-of-new-york-museum

Nivelul trei are forma unui „teatru” cu vedere la dublă înălțime peste râul Hudson. Cel de-al cincilea nivel oferă 1.670 de metri pătrați de galerie de stâlpi, ceea ce îl face cel mai mare muzeu în plan deschis din New York. Este rezervat expozițiilor temporare și permite afișarea unor lucrări foarte mari. Colecția permanentă este expusă pe două etaje. S-au retras spre vest, pentru a crea 1.200 de metri pătrați de terase de sculptură pentru expoziție. La nord de centrul clădirii, la nivelurile trei până la șapte se află birourile, centrul de predare, laboratoarele și o bibliotecă cu sală de lectură, inclusiv un teatru multifuncțional pentru spectacole, filme și videoclipuri..

schema-muzeu-whitney-interesantă

museum-whitney-scheme-interest-de-haut

La etajul superior se află galeria „Studio” (zona de educație) și o cafenea, luminată natural de un sistem de luminatoare.

Experții în management sunt de acord că interacțiunea mărcilor de lux cu instituțiile culturale le întărește și le îmbunătățește imaginea. Prin asocierea lor cu opere de artă și muzeul de mediu favorabil, întărește reputația icoanelor lor culturale.

Noile parteneriate cu companii competente au un efect pozitiv asupra muzeului ca instituție. Astfel, toate părțile sunt mulțumite. Locul în care sunt afișate obiectele este esențial. Ceea ce face muzee astăzi este remarcabil nu numai interiorul expoziției, ci și arhitectura.

Surse online pentru articol:

www.wikiarquitectura.com www.greatbuildings.com www.e-architect.co.uk www.dezeen.com www.archdaily.com www.architizer.com www.luxurydaily.com www.vanityfair.com www.independent.co. uk www. cornichewatches.com

Autor: Violeta Shatova

Email: [email protected]

Web: http://arch-shatova.weebly.com/