Sticla în Lorena, între tradiție și modernitate

Dacă astăzi, găsim în Lorena nume mari ale cristalului francez, nu este întâmplător. Nu puteți spune povestea acestei regiuni istorice din nord-estul Franței fără a menționa meseriile din sticlă. Aceste meșteșuguri ale artei focului și-au făcut drum de secole perpetuând tradiția sticlarului și adaptându-se la diferite schimbări. Astăzi, know-how-ul producătorilor de sticlă din Lorena este recunoscut la nivel mondial. Este una dintre marile pietre prețioase ale regiunii, care contribuie foarte mult la atracția sa turistică. Traseul de cristal din Lorena este o necesitate pentru fiecare vizitator: de la Nancy prin Baccarat, Wingen-sur-Moder fără a uita de Portieux, fiecare loc este martorul unei pasiuni, al unei industrii de vârf la acea vreme..

Istoria industriei sticlei din Lorena

Istoria sticlei din Lorena datează de la sfârșitul Evului Mediu, când ducele a acordat diferite privilegii producătorilor de sticlă. După închiderea salinelor din Rozelieures, a fost imperativ să se găsească o nouă ieșire economică pentru aceste păduri imense din Lorena. Astfel, Ioan de Calabria i-a asimilat nobilimii în 1448, dar în schimb a cerut ca secretele lor referitoare la această artă să fie păzite cu gelozie (la fel ca fabricanții de sticlă din Murano).

În secolul al XV-lea, existau deja multe lucrări de sticlă în regiune. Au funcționat în zonele împădurite din sud. Aceste vaste păduri le oferea artizanilor una dintre resursele de care aveau nevoie pentru a lucra: lemnul. Într-adevăr, au trebuit să mențină cuptoarele la peste 1450 ° C pentru a-și exercita know-how-ul. Așa că au luat tot lemnul de care aveau nevoie din pădure. La acea vreme, sticlarul era nomad, instalațiile tehnice erau precare, la fel ca locuințele. În fiecare an se muta într-un alt loc de explorare, lemnul fiind mult prea scump pentru a fi transportat.

Sticla, o parte integrantă a istoriei Lorenei

imagine a istoriei fabricării sticlei în Lorena și a know-how-ului maeștrilor producători de sticlă

Orașele învecinate și-au acuzat rapid surorile că au distrus pădurile. Astfel, activitatea a cunoscut un declin meteoric la începutul timpurilor moderne. După mai bine de două secole, mai multe centre de sticlă au înflorit din nou la granițele Lorenei și Alsaciei. Această creștere a activității experimentată în secolul al XVII-lea a fost încurajată de decizia proprietarilor de terenuri de a-și dezvolta moșiile de pădure care se întindeau până la capăt..

Abia cu câțiva ani înainte, anumite centre de sticlă (cum ar fi fabrica de cristal regală din Saint-Louis din Saint-Louis-lès-Bitche) au rupt secretul fabricării cristalelor (în jurul anului 1780) până atunci deținute de englezi din 1674. Astăzi , industria și-a perfecționat arta și a făcut-o a sa. Este suficient să observăm de exemplu Brățări din sticlă și cristal din Lorena să ne dăm seama că acesta este rezultatul unei mari expertize în prelucrarea sticlei, rezultat dintr-o lungă tradiție a maeștilor sticlari.

Descoperind cei mai mari producători de sticlă din Lorena

Trebuie să se recunoască faptul că sticlăria încă activă în Lorena nu mai este numeroasă. În cadrul Crystal Road, doar șase continuă să prospere. Doar marile nume din industrie continuă să-și demonstreze expertiza. Să descoperim împreună marii producători de sticlă din Lorena, simbolizând un know-how excepțional.

Marii producători de sticlă din Lorena

Mai multe nume mari au marcat istoria sticlei Lorena

Émile Gallé

Născut în 1847 la Nancy și murit în 1904 în același oraș, Émile Gallé și-a marcat timpul. El a învățat meseriile din sticlă și ceramică înainte de a-și uni forțele în 1867 cu afacerea tatălui său cu comerțul cu faianță și sticlărie..

Cercetările sale tehnice și estetice l-au condus la dezvoltarea de noi procese de fabricație. În 1898, a depus două brevete, și anume „un fel de decorațiune și patină pe cristal” și „un fel de intarsie de ochelari și cristale”. Chiar și după moartea sa, sticlăria sa din Meisenthal a continuat să producă timp de peste 30 de ani. Toate piesele fabricate purtau semnătura lui Gallé.

Lucrarea sa foarte respectată se remarcă prin cercetările sale științifice care au ghidat apoi toate creațiile. El va fi unul dintre primii oameni care înțeleg teoria evoluției speciilor prin cercetările, observațiile și schițele sale extinse. Astăzi, vazele Gallé sunt foarte populare în sala de licitații, în special cele realizate în timpul vieții sale, adică înainte de 1904. Cele mai căutate sunt cele care prezintă tehnica marchetării pe sticlă, un proces de asamblare la cald a diferitelor bucăți de sticlă decorate anterior. Decorul este apoi curățat cu o mulinetă.

Émile Gallé a fost în spatele creării École de Nancy (1901), un grup de industriași și artiști din Lorena. Școala din Nancy este mai presus de toate un stil, cel al Art Nouveau, curbele și arabescurile.

Frații Daum

Frații Daum, Auguste (1853-1909) și Antonin (1864-1930) au fondat Compania franceză a cristalului Daum în Lorena în 1878. De-a lungul anilor, ei și-au rafinat know-how-ul prin crearea a mii de piese cu decorațiuni unice, creații cu motive japoneze și inspirație naturalistă. Daum primește împreună cu Gallé primul mare premiu pentru sticlărie de artă la Expoziția Universală din 1900.

Membri ai Școlii din Nancy, creațiile lor sunt expuse la Muzeul de Arte Frumoase din Nancy.

Daum va fi primul producător de cristale care va îmbrăca sticla cu lumină. După moartea lui Augustus, Antoninus a rămas activ în afacerea Daum, dar și-a împărțit responsabilitățile cu fiii fratelui său până la moartea sa. Din generație în generație, descendenții familiei Daum au continuat să crească compania.

Dorința creștină

Désiré Jean Baptiste Christian s-a născut la 23 mai 1846 în Lemberg, în Moselle, la câteva zile după Émile Gallé. A devenit ucenic sticlar în atelierul de decorare al fabricii de sticlă Meisenthal în jurul anului 1859. A fost rapid propulsat în funcția de manager al atelierului de decorare al companiei Burgun-Schverer datorită talentelor sale. Apoi a mers pe cont propriu în 1879.

Lucrările sale rămân influențate de opera lui Émile Gallé și de producția de sticlă a Ecole de Nancy. Opera lui Christian rămâne vizibilă până în prezent la Muzeul Meisenthal.

René Lalique

René Lalique s-a născut în 1860 în Aÿ, în Champagne. Este unul dintre cei mai mari bijutieri și maeștri sticlari ai timpului său. Datorită stilului său unic și clar recunoscut, a marcat pozitiv perioadele Art Nouveau și Art Deco. El a primit porecla inventator de bijuterii moderne de la Emile Gallé. În 1921, el a creat fabrica de sticlă alsaciană și s-a specializat în special în veselă..

Artist excepțional și industrial luminat, René Lalique a murit în 1945, lăsând în urmă o mare moștenire care rămâne până în prezent.

Frații Muller

Frații Muller, în număr de 10, s-au format la fabrica de cristale Saint-Louis-lès-Bitche. Unii au lucrat apoi la Gallé din 1894 până în 1897. S-au stabilit apoi în Croismare și au produs piese destul de asemănătoare cu opera lui Emile Gallé și a fraților Daum. Chiar dacă uneori au fost acuzați de fabricarea pastișurilor, au folosit tehnici revoluționare pentru a produce piese originale și sofisticate, atât decorativ, cât și tehnic. Creațiile fraților Muller sunt foarte căutate astăzi.

Noii producători de sticlă, instruiți de CEFAV în Vannes-le-Châtel

Centrul European pentru Cercetare și Instruire în Arta Sticlei (CEFAV) a pregătit de atunci noi producători de sticlă foarte talentați. Peste doi ani, centrul îi învață pe elevi stăpânirea tehnicilor de fabricare a sticlei, a regulilor artei și a diferitelor tendințe artistice din domeniu. Integrat într-o echipă, fiecare cursant dobândește cunoștințele necesare pentru a obține un CAP în diferite domenii ale artei sticlei. Putem cita producătorii de sticlă instruiți de CEFAV care uimesc cu lucrările lor:

  • Angeline Dissoubray;
  • Céline Wojcik;
  • Antonio Cos;
  • Antoine Titiere …

Sticla Lorena prin generațiile mai tinere

Lorena continuă să instruiască noi tineri producători de sticlă pentru a perpetua tradiția de producere a sticlei Regiolane

Descoperiți colecțiile șlefuite ale lui Michael Vessiere

Dacă sunteți un iubitor de sticlă, cristalul Michael Vessiere din Baccarat are colecții care merită privite. Specialitatea lor, sablarea, se desfășoară în atelierul lor. Acest brand specializat în cristale oferă diverse tipuri de brățări din cristal clar și sticlă din diverse orizonturi, nu ezită să evidențieze activitatea producătorilor de sticlă internaționali, creând un mix cultural deosebit de reușit. Prin urmare, puteți obține în catalogul său o brățară cu noroc, o perlă, o brățară Art Deco sau o brățară Art Nouveau …

Când respirația devine Art

Lorena, țara industriei sticlei și arta sticlei

Fiecare brățară sablată este disponibilă în mai multe dimensiuni. Pentru a vinde produse de calitate, materiale precum argintul 925/1000 sunt, de asemenea, asociate cu sticla pentru o redare estetică sublimă și articole durabile.

Tradiția sticlei din Lorena are origini îndepărtate. Această artă a reușit să traverseze generațiile fără a-și pierde originalitatea, adaptându-se în același timp la tendințele moderne și contemporane. Noii meșteșugari, precum cei ai lui Michael Vessiere de la Baccarat, iau torța marilor stăpâni din Lorena, stăpâni de odinioară, pentru a perpetua tradiția în timp ce se adaptează noilor tendințe.

Brățara de sticlă, cadoul perfect de Ziua Îndrăgostiților pentru El și Ea

În decor sau bijuterii, sticla Lorena continuă să fie apreciată pentru calitatea cunoștințelor locale.